Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A NASA technológiájával bukkantak rá a holt-tengeri tekercsek eddig ismeretlen darabjaira

2018. május 4. 10:06 MTI

Eddig ismeretlen szövegtöredékeket fedeztek fel a 2000 éves holt-tengeri tekercseken izraeli kutatók. A Kr.e. 3. és a Kr.u. 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket Kr.u. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől tizenegy barlangban a Júdeai-sivatagban.

<

A szövegtöredékeket új képalkotó technológia segítségével tették láthatóvá – közölte szerdán az izraeli régészeti hivatal szóvivője. Az eljárást eredetileg az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) számára fejlesztették ki.

A Kr.e. 3. és a Kr.u. 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket Kr.u. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől tizenegy barlangban a Júdeai-sivatagban, a Jerikótól 15 kilométerre délre fekvő ősi település, Khirbet Kumrán közelében.

Az első tekercseket 70 éve fedezték fel beduin kecskepásztorok. 1947 és 1956 között összesen 981 szöveget tártak fel, a felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe. A tekercsek jelentős része nem egybefüggő darabban, hanem apró töredékekben maradt fenn. Sok töredéket kis mérete és rossz állapota miatt a felfedezés után egyszerűen dobozokba tették – olvasható a régészeti hivatal közleményében.

Oren Ableman, a Jeruzsálemi Egyetem kutatója infravörös fény segítségével szabad szemmel nem látható tinta nyomaira bukkant néhány töredéken. Egy óhéber betűket tartalmazó tekercsdarabról azt gyanítják, egy eddig ismeretlen kézirat töredéke lehet. Egy másik egy úgynevezett templomi tekercsből származik, amely szertartások utasításait írja le. A töredékek a Times of Israel helyi lap szerint mindössze néhány négyzetcentiméteresek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A NASA technológiájával bukkantak rá a holt-tengeri tekercsek eddig ismeretlen darabjaira

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra