Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szívszorító képek, amelyek ráébresztették Amerikát a gyermekmunka embertelenségére

2018. április 27. 18:58 Múlt-kor

A 19. század ipari forradalmai nem csak új fajta munkákat teremtettek, de egy új társadalmi csoportot is a munka világába helyeztek: a gyermekeket. A korabeli gyártulajdonosok előszeretettel alkalmaztak fiatalokat, minthogy kevesebbet kellett fizetni nekik mint a felnőtteknek és általában könnyebben is lehetett őket kezelni. Ugyancsak a gyerekmunkások előnyei közé tartozott, hogy kis méretük révén számos olyan feladatra is alkalmasak voltak, amint a felnőttek már nem, vagy csak nehézkesen tudtak volna elvégezni.

<

Az 1900-as népszámlálás szerint az Egyesült Államokban minden hatodik 5 és 10 év közötti kisgyermek dolgozott és az ország munkásainak mintegy 18 százalékát 16 éven aluli gyermekek tették ki, akik gyakran embertelen körülmények között voltak kénytelenek dolgozni. Eme körülmények hívták életre 1904-ben a Nemzeti Gyermekmunka Bizottság névre keresztelt civilszervezetet, amely a gyermekmunka teljes felszámolását tűzte ki célul.

A társaság egyik emblematikus alakja volt Lewis Hine, aki New York-i tanári állását hagyta maga mögött, hogy az ügynek szentelhesse életét. Hine beutazta az egész Egyesült Államokat és számtalan fényképet készített az ország gyermekmunkásairól és a körülöttük uralkodó körülményekről. A felvételek hamarosan bejárták a teljes amerikai sajtó és bár közvetlenül nem sikerült elérni a változást, hatásukra széles körű társadalmi vita bontakozott ki a problémáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szívszorító képek, amelyek ráébresztették Amerikát a gyermekmunka embertelenségére

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra