Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újra összecsapnak a magyarok és a törökök Tatán

2018. április 16. 15:17 MTI

Török-magyar összecsapást láthatnak az érdeklődők május 18. és 20. között a Tatai Patarán, ahol a vár visszafoglalását elevenítik fel hatszáz, korhű ruhába öltözött hagyományőrző közreműködésével.

<

Európa egyik legnagyobb török kori történelmi fesztiváljának csúcspontja az a jelenet, amikor patarával, azaz petárdával berobbantják a török kézen lévő vár kapuját és a nemzetközi sereg lerohanja az erődítményt, ahogy az 1597-ben a valóságban is megtörtént, gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány vezetésével.

Az Öreg tó partján, a tatai várban rendezett háromnapos fesztiválon korhű ruhák, haditechnikai eszközök és autentikus csatajelenetek láthatók, valamint a látogatók megismerhetik a 16-17. század életének mindennapjait, a korabeli mesterségeket, korabeli ételeket. A rendezvényt kiállítások, katonazenekari fesztivál, lovasbemutatók, török kávékóstoltatás és hastáncosok színesítik.

A csatajelentekben pikások, muskétások, janicsárok, azabok, seymenek és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat a korabeli taktikának megfelelően.

A diákok élő történelemórán vehetnek részt, a gyermekeket kézműves foglalkozások, csepűrágók tábora, valamint népi játszótér várja.

A korabeli krónikák szerint 1597. május 23-án hajnalban két töröknek álcázott katona kért védelmet a vár kapuőreitől, majd az őrök leszerelése után a kaput a patarával berobbantották és a Pálffy Miklós vezetésével magyar, német, spanyol és vallon alakulatokból álló csaknem 3000 fős sereg lerohanta a várat. Később Győr felszabadításánál is a Tatán bevált fegyver indította el a sikeres ostromot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újra összecsapnak a magyarok és a törökök Tatán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra