Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Két múmiakéz és egy múmiafej térhetett vissza Egyiptomba

2018. április 13. 18:53 Múlt-kor

Április 10-én az egyiptomi külügyminisztérium az ország ősi civilizációjának három emlékét adta át a régiségekkel foglalkozó minisztériumnak, miután azok vissza lettek hozva az Egyesült Államokból. A három emberi maradvány a luxori Királyok Völgyéből származik, de 1927-ben ki lettek csempészve az országból. Az amerikai hatóságok egy New York-i árverésen foglalták le őket.

<

Heba al-Maraszi kulturális kapcsolatokért felelős külügyminiszter-helyettes azt nyilatkozta sajtóközleményben, hogy a három darabot megvizsgálták, mielőtt átadták volna az egyiptomi régészeti minisztériumnak. Mindhárom eredetiségét megerősítették. A közlemény szerint a kicsempészett egyiptomi leletek visszahozásáért múlt novemberben indult meg a folyamat. „A két hatóság közötti koordináció az elmúlt időszakban mutatja erős kapcsolataikat” – nyilatkozta Maraszi.

Két mumifikált kéz és egy fej került átadásra az amerikai ügyészi hivatal által Egyiptom New York-i konzulátusának, majd onnan az egyiptomi hatóságoknak. Az egyiptomi külügyminisztérium köszönetet mondott az amerikai szerveknek folyamatos erőfeszítéseikért és a két ország kapcsolatainak fenntartásáért mutatott buzgalmukért.

Március 15-én a kuvaiti hatóságok felfedeztek egy csempészett szarkofágfedelet, amelyet egy kanapéban rejtettek el egy Egyiptomból érkező szállítmányban. A kuvaiti régészszakértők azt mondták, csaknem teljesen biztosak abban, hogy egy a fáraók korából származó kő szarkofágfedéllel állnak szemben. Egy közös egyiptomi-kuvaiti specialistacsapatot hoznak létre, hogy megvizsgálja a tárgyat, amely százhetven centiméter hosszú, egy nagy fejdíszt viselő alakot ábrázol, és kőből készült. Kuvaiti források szerint ha az egyiptomi szakértők egyetértenek az ő eredményeikkel, akkor a műtárgy visszakerül Egyiptomba. Ez részét képezi Kuvait azon szándékának, hogy megállítsa a területén keresztül folyó illegális régiségkereskedelmet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Két múmiakéz és egy múmiafej térhetett vissza Egyiptomba

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra