Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mégsem volt olyan erős a neandervölgyi ember harapása, mint ahogy azt korábban hitték

2018. április 6. 13:57 MTI

Nagyon mély lélegzetvételre volt képes a neandervölgyi ember, harapása azonban nem volt olyan erőteljes, mint azt eddig hitték - állapították meg német kutatók, akik a neandervölgyiek koponyaizomzatát számítógépes szimulációk segítségével hasonlították össze a heidelbergi és a modern emberével.

<

A kutatások - amelyek eredményeit a Proceedings B című szaklapban mutatták be - a neandervölgyi és a modern ember arcformájának jelentős különbségeire helyezték a hangsúlyt. A szimulációk kimutatták, hogy a neandervölgyiek jóval több levegőt voltak képesek belélegezni. A tudósok összehasonlították a neandervölgyi lélegzetvételének kiáramlási becsléseit különböző klímájú régiókból származó modern emberek, így például eszkimók és trópusi régiókban élő emberek adataival.

„Ha egy neandervölgyi lélegzetet vett, jóval több levegőt volt képes belélegezni.” - mondta Ottmar Kullmer, a frankfurti Senckenberg Természettudományi Intézet munkatársa. „Ezzel jóval több oxigént volt képes felvenni, ami különösen az izomzatnak vált javára, főként olyan fizikai aktivitások során, mint a vadászat.” - tette hozzá a szakértő. A neandervölgyi ember és a modern ember közös ősének tartott heidelbergi ember is jóval több levegőt volt képes belélegezni, mint a modern ember.

„A neandervölgyi azonban kevesebb levegővétellel is jóval több levegőt lélegzett be.” - emelte ki Kullmer. A tömzsibb testalkatú, nagyon izmos neandervölgyinek több energiára volt szüksége a vadászathoz. A számítások szerint naponta 3360-4480 kalória kellett neki az északibb, hűvösebb területeken. A számítógépes vizsgálatok szerint a hideg időjáráshoz alkalmazkodtak a belélegzett levegő gyors felmelegítésének képességével.

Az a feltevés azonban, miszerint a neandervölgyinek erőteljes állkapcsa és viszonylag széles orrlyukai és orra miatt különösen erős volt a harapása, nem bizonyosodott be. A számítógépes nyomásmodellek nem mutattak lényeges különbséget. A szakértők korábban abból indultak ki, hogy a neandervölgyi különösen erősen harapott, mert a felnőttek minden elülső foga nagyon erőteljes elhasználtság jeleit mutatta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mégsem volt olyan erős a neandervölgyi ember harapása, mint ahogy azt korábban hitték

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra