Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megújul az egykor királyokat is vendégül látó tatai Esterházy-kastély

2018. április 3. 11:58 MTI

Megkezdődött a tatai Esterházy-kastély főépületének felújítása 2,3 milliárd forintos beruházással - jelentette be a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos csütörtökön a kastély udvarán.

<

Virág Zsolt kiemelte, hogy a kastélyba tervezett kiállítás súlyponti eleme a főúri életforma megidézése. A főépület három, egymástól jól elkülönülő részén a gyermekek, a nők és a férfiak életkörülményeit idézik majd meg.

A nagyszalonban az uralkodói látogatások emlékeit mutatják be. Az itt aláírt schönbrunni béke kapcsán megjelenítik az Esterházy család diplomataként tevékenykedő családtagjait is. A grófi lakosztály írószobájával, biliárdtermével és gardróbjával a földszinten kap helyet. A látogatók itt ismerkedhetnek meg az egykori udvari zenekarral és a kastélyszínházzal, valamint a zeneszerző Esterházy Ferenc gróf szabadtéri színházának muzsikájával.

A földszint két egykori nagyszalonja közösségi térré alakul. A kávézóban az Esterházy család tatai fajanszgyárának termékei fogadják a látogatókat. A tó felőli szalon rendezvénytér lesz a címeres üvegablakkal ellátott kastélykápolnával egybenyitva. Az emeleten a grófnő lakosztályát rendezik be. Az arisztokrata család asszonyait bemutató kiállítás vezeti be a grófnő szalonjának, hálószobájának és fürdőjének bemutatását.

A felújítás, amely a tervek szerint 2020-ra fejeződik be, a kétszintes épületben közel 3500 négyzetmétert érint. A főépület első szintjén restaurálják az eredeti barokk parkettát, valamint a falfestményeket. A kastély történeti terei jól dokumentáltak, archív felvételek alapján lehetőség nyílik az eredeti szempontoknak megfelelő szigetelésre. A kastélyegyüttes belső udvarát szintén az eredeti állapotoknak megfelelően állítják helyre.

Virág Zsolt tájékoztatása szerint a beruházás költségeiből 1,5 milliárd forint európai uniós forrásból származik, 800 millió forint pedig kormányzati támogatás. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében összesen 39 műemlék - 20 kastély és 19 vár - újul meg a következő években, a felújítások keretösszege jelenleg 57,5 milliárd forint - tette hozzá.

Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője elmondta: a kastélyt történeti jelentősége, a diplomácia történetében játszott szerepe és természeti környezete emeli ki a magyar kastélyok közül. A beruházásnak köszönhetően a várral és az angolparkkal együtt egy egyedi, Tata arculatát meghatározó kulturális együttes jön létre a tó partján.

A tatai Esterházy-kastélyban a II. világháború után idegszanatóriumot rendeztek be, ez nem tett jóvátehetetlen károkat az épületben. Az 1990-es évek elején a kórház kiköltözött az épületből, a műemlékegyüttes 2002-ben a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vagyonkezelésébe került.

A tatai Esterházy-kastély 1765 és 1780 között épült Esterházy Miklós, a magyar testőrség kapitányának rezidenciájaként. A kastély több helyiségében eredeti állapotban maradtak meg a kandallók, a kályhák és a díszes gipszstukkók.

A kastély jelentős szerepet játszott a történelemben, I. Ferenc osztrák császár és magyar király itt írta alá 1809-ben a napóleoni háborúkat lezáró úgynevezett bécsi vagy schönbrunni békét, 1897-ben Ferenc József és II. Vilmos német császár szállt meg a kastélyban, 1921 októberében pedig itt fogták el az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt és feleségét az I. világháború utáni sikertelen visszatérési kísérletük után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megújul az egykor királyokat is vendégül látó tatai Esterházy-kastély

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra