Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újra hódít a japán bento

2003. július 2. 12:17

A Nippon Restaurant Enterprise legújabb fejlesztései olyan hordozható kis bento dobozok, melyek a kétezer éves japán étkezési kultúrában gyökereznek.

<

naponta hatmillió
Manapság naponta hatmillió doboz bentot fogyasztanak el Japánban. Az eredetileg szárított rizst, rizsgombócokat tartalmazó, vízzel összekeverve fogyasztható japán dobozos ételek már az ötödik században feltűntek a hosszabb útra indulók poggyászában.

A hagyomány szerint a bento szó egy Oda Nobunaga (1534-82) nevű parancsnoktól ered, aki kastélyában számos katonáját étkeztette hasonló dobozokban kimért egyszerű rizsételekkel.

Meidzsi-korszak (1868-1912)
A Meidzsi-korszak a modern, centralizált-bürokratikus államszerkezet kialakításának időszaka, mely 1868-ban a császári hatalom restaurációját hirdető szamuráj csoport uralomra kerülésével vette kezdetét Japánban. Az általuk meghirdetett Meidzsi azaz Felvilágosult Kormányzás nemcsak a kornak, de az akkor 15 évesen trónra kerülő császárnak is nevéül szolgált. A porosz mintára készített alkotmány (1889) a császárt tette a legfőbb hatalom megtestesítőjévé, de egyúttal megteremtette a nyugati típusú parlamentáris rendszert is: kétkamarás országgyűlést, és miniszteriális rendszert vezetett be. Az 1880-as években megalakultak a politikai pártok, és 1890-ben megtartották Japánban az első választást.
Azóta a bentonak számtalan fajtája terjedt el Japánban, s mára vezető szerepe lett a munkahelyi, iskolai étkeztetésben, a gyorsbüfék és szupermarketek kínálatában, magyarán a japán mindennapi élet történetének szerves része lett.

Az eredetileg rekeszes lakkdobozban árult szezámmagos rizsgombóc, a makunoucsi bento a színházi szünetekről kapta a nevét, s rendszerint több néző osztozott rajta az előadások szünetében.

A Meidzsi-korszakban a rizsből készült bento ételek nagy népszerűségnek örvendtek. Az évszázadokon keresztül az étkezési hagyomány részét képező bento dobozok főleg a pályaudvarok büféiben és a vonatok étkezőkocsijaiban árulták.

A Meidzsi-korszak vasútfejlesztéseinek következtében vált népszerűvé a sárgabarackos rizsgombóc, az ekiben (jelentése állomás-bento). A hagyomány szerint az első ekibent 1885-ben Utsunomiya állomásnál a Tochigi prefektúrában árusították.

Az 1938 óta működő Nippon Restaurant Enterprise legújabb fejlesztései olyan hordozható kis bento dobozok, melyek a kétezer éves japán étkezési kultúrában gyökereznek. Az amerikai piacokat is fokozatosan meghódító bento, legújabb New Yorkban is kapható változata rizst, zöldséget és húst tartalmaz. A rekeszes lakkdobozt mára felváltotta a műanyag.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újra hódít a japán bento

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra