Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rembrandt pirszingje

2003. június 27. 11:09

Egy nyugdíjas angol föl-orr-gégész újabban Rembrandt eldeformálódott fülének rejtélyét kutatja.

<

Rembrandt - 22 évesen
Ben Cohen szerint nem fog nagy vihart kavarni orvostörténészek között, ha több tucat Rembrandt (1606-1669) önarckép vizsgálata után kiderül, hogy a mester fülcimpa megnagyobbodását egy elrontott pirszing okozta.

Rembrandt 1628-tól haláláig mintegy hatvan önarcképet készített. Ezek közül többön is tisztán látható a megduzzadt fülcimpa illetve a fülbevaló karika.

Cohen, az angol föl-orr-gégész az 1628 körül, 22 évesen készült Rembrandt önarcképen vette észre a fiatal mester jobb fülcimpáján azt az apró dudort közepén apró csomóval, mely a későbbi, például az 1642-ben készült önarcképén már sokkal nagyobbnak látszik.

Egy 1629-ben készült képen viszont az is pontosan látható, hogy Rembrandt fülbevalót visel, éppen a duzzadt rész alatt.

Rembrandt - 34 évesen
Cohen szerint az történt, hogy Rembrandt az első elfuserált füllyukasztás után is kitartott a fülbevaló divatja mellett, annak ellenére, hogy fülcimpája láthatóan begyulladt és megnagyobbodva ciszta keletkezett rajta.

Egy brit orvosi szakfolyóiratban – a Journal of the Royal Society of Medicine 2003 júniusi számában – megjelent tanulmányban Ben Cohen azt is leírja, mennyire megrökönyödött, mikor a „Rembrandt – magáról” című kiállításon járt 1999 őszén a londoni National Galleryben.

A legfurcsábbnak viszont azt tartja, hogy 300 év alatt még senki sem kísérelte meg megmagyarázni a mester fülének nyilvánvaló elcsúfulását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rembrandt pirszingje

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra