Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Papok és lelkészek is áldozatul estek az 1956-os forradalmat követő megtorlásoknak

2017. december 12. 10:21 MTI

1957. december 31-én végezték ki Gulyás Lajos levéli református lelkészt, Brenner János rábakethelyi (ma Szentgotthárd része) káplán pedig gyilkosság áldozata lett szintén 1957. decemberében - mondta Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) tagja hétfőn az M1 aktuális csatornán.

<

1956-os konferenciát rendeznek az Országházban pénteken, azokról a papokról lesz szó, akik a forradalom leverése utáni megtorlások áldozatai voltak. Soós Viktor Attila a konferencia két fő alakjáról elmondta: 1957 december 31-én végezték ki Gulyás Lajos levéli református lelkészt, Brenner János rábakethelyi (ma Szentgotthárd része) káplán pedig gyilkosság áldozata lett szintén 1957 decemberében. Hozzátette: 1957-58-ban több római katolikus papot gyilkoltak meg máig tisztázatlan körülmények között.

Úgy fogalmazott: a '60-as évekig tartott az az időszak, amely bár már a Kádár-korszak volt, mégis a Rákosi-diktatúrában megszokott eszközökkel próbálták elnyomni az egyházakat. Az a közös, hogy papok, lelkészek voltak az áldozatok; esetükben talán az zavarta a hatalmat, hogy a fiatalokkal, a hívekkel megtalálták a közös hangot - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Papok és lelkészek is áldozatul estek az 1956-os forradalmat követő megtorlásoknak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra