Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megújul a Városliget egyik legszebb épülete, az Olof Palme Ház

2017. november 15. 12:43 MTI

Decemberben kezdődik az Olof Palme Ház átfogó műemléki felújítása a Liget Budapest projekt keretében; az épület kiállítóhelyként, kulturális közösségi térként nyílik meg Millenium Háza néven 2019-ben.

<

Az 1885-ös Országos Általános Kiállításra, eredetileg Műcsarnoknak épült ház az utóbbi évtizedekben egyre rosszabb állapotba került, felújítása ezért halaszthatatlanná vált – mondta el a beruházás keddi budapesti sajtótájékoztatóján a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Baán László közölte, hogy a csaknem 3 milliárd forintos projekt során az eredeti tervek alapján újítják fel az épületet: eltávolítják az oda nem illő beépítéseket, visszaállítják az eredeti, Hermina út felőli főbejáratot és pótolják a homlokzat hiányzó majolikaelemeit. A régi-új főbejárat elé, a most ott álló betonfalak helyén impozáns rózsakert létesül – árulta el.

A miniszteri biztos elmondása szerint a felújított ház egyik felében interaktív kiállítással idézik meg a 120 évvel ezelőtti Budapest világát, többek között egy több mint 100 négyzetméteres, háromdimenziós városmakettel és AR (kiterjesztett valóság) technológiai megoldásokkal. Az épület másik oldalában a Millenium Kávéház nyílik majd meg.

Sághi Attila, a Városliget Zrt. vezérigazgató-helyettese hozzátette: a ház átfogó felújítása „ünnepnap” a műemlékes szakma számára. Beszámolója szerint a Városliget egyik legszebb épülete egyedülálló homlokzati díszítést kapott, még a pirogránit előtti Zsolnay-technológiával; az előkészítő szakaszban ezért alapos kutatást végeztek. Szerencsére fennmaradt a kerámia- és dísztéglaelemek mintakönyve, így a ház korhű módon lesz helyreállítható.

Sághi Attila felidézte, hogy az 1250 négyzetméter alapterületű épület a Műcsarnok számára kicsinek bizonyult, utána azonban soha nem tudta megtalálni igazi funkcióját, az utóbbi évtizedekben pedig az állagmegóvásra sem fordítottak kellő figyelmet a fenntartói.  A beruházás kivitelezési szerződését kedden írják alá az Épkar Zrt-vel, majd a kivitelezésre 14 hónapot szánnak, ez után rendezik be a kiállítást, amely 2019-től fogadja a látogatókat – közölte Sághi Attila. Baán László elmondta: az Olof Palme Ház nevét valószínűleg nem változtatják meg, benne azonban a Millenium Háza működik majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megújul a Városliget egyik legszebb épülete, az Olof Palme Ház

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra