Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét rejtélyes emlékezetkiesés a történelemből, amelyekre máig nincs biztos magyarázat

2017. október 6. 14:36

Az amnézia nemcsak a fiktív történetekben, de a valóságban is nagy felfordulást tud támasztani. Bár manapság már sokat tudunk az emlékezetkiesés különböző fajtáiról, a régen történt esetek kapcsán gyakran csak találgatni tudnak a kutatók is. Következzen hét rejtélyes emlékezetkiesés a történelemből, amelyekre máig nincs biztos magyarázat.

<

A férfi, akinek balsorsa megalapozta a modern emlékezetkutatást

A neurológia történetének egyik leghíresebb esete kétségtelenül Henry Molaison nevéhez kapcsolódik. Az orvosi feljegyzésekben csak „H. M. páciens” névem emlegetett Molaison epilepsziában szenvedett, ezért 1953-ban vállalta, hogy aláveti magát egy kísérleti eljárásnak. A műtét elérte kitűzött célját és Molaison élete hátrelévő részében már tudta kontrollálni rohamait. Ugyanakkor egy nem várt „mellékhatás” is jelentkezett. Az akkor 27 éves férfi a műtétet követően elkezdett minden elfelejteni, szinte rögtön azután, hogy az adott esemény megtörtént.

A neurológusok fél évszázadon keresztül tanulmányozták Molaison rendkívüli állapotát, egészen a páciens 2008-ban bekövetkezett haláláig. Vizsgálataik lényegében lefektették a modern emlékezetkutatás alapjait és felismerték a halántéklebeny kiemelt szerepét az emlékezés folyamatában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét rejtélyes emlékezetkiesés a történelemből, amelyekre máig nincs biztos magyarázat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra