Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény az első világháborúról

2017. szeptember 29. 11:23

A háború idején a lőszergyárakban a TNT-vel dolgozó nőket gyakran hívták kanáriknak, mivel a bőrük sárgás színt öltött a kénsav okozta depigmentációs hatás következtében.

<

1. Az első világégés 9 millió katona és 7 millió civil életét követelte. Szerbia szenvedte el a legrosszabb halálozási arányt a lakosságszámához viszonyítva: háború előtti népességének körülbelül egynegyedét (700-850 ezer), a férfi lakosságának 57 százalékát veszítette el.

2. A katonák a háború elején nem viseltek védősisakot. A jelentős számú fejsérülés következtében először 1915-ben a franciák vezették be a kötelező acélsisak használatát.

3. Az arcon lévő sérülések legfőbb okozója a repeszgránát, a srapnel volt. Az egyre ijesztőbb és még fájdalmasabb sebesülések hatására rohamos ütemben kezdett fejlődni a plasztikai sebészet.

4. Közel 140 ezer kínai önkéntes dolgozott a nyugati fronton az első világháború idején, nem kis mértékben elősegítve az antant végső sikerét. Többek között a lövészárkok védelméhez szolgáló homokzsákok megtöltése, valamint a vonatok és egyéb tehergépkocsik ellátmánnyal történő megpakolása volt a feladatuk.

5. A brit hadseregben számos úgynevezett „bantam battalions”-oket (szó szerinti fordításban: kis termetű, harcias emberek zászlóalja) szereltek fel, amelyekben azon katonák kaptak helyet, akik a britek 160 centiméteres magassági követelményének nem feleltek meg a besorozás során.

6. A háború idején a lőszergyárakban a TNT-vel dolgozó nőket gyakran hívták kanáriknak, mivel a bőrük sárgás színt öltött a kénsav okozta depigmentációs hatás következtében.

7. Az esküvőkön történő rizsdobálást betiltották Nagy-Britanniában a háború idejére (az élelmiszerhiány miatt), csakúgy tilos volt a telefonokon idegen nyelven kommunikálni.

8. Azért, hogy a franciák megvédjék a fővárosukat a német repülők bombázásaitól, 1918-ban felépítettek egy „kamu Párizst” az eredetitől északra, hogy az ellenség tájékozatlan pilótái inkább azt tegyék tönkre.

9. A valaha volt egyik legnagyobb, nem nukleáris robbanást egy brit alagútépítő egység okozta a belgiumi Messines Ridge-nél 1917 júniusában. A gyilkos robbanássorozat 10 ezer német katonát küldött a másvilágra, és a még 225 kilométerre lévő Londonban is tisztán hallani lehetett.

10. A háború hatalmas pénzügyi terhet rótt a hadviselő államokra. Például 1918 szeptemberében egy 24 órás periódusban a britek átlagosan mai áron 4 millió font (1,4 milliárd forint) értékű lövedéket használtak el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény az első világháborúról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra