Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Koreában már a 8. században használtak öblítéses WC-t

2017. szeptember 29. 08:32

Egy 8. századi, az egyesített Silla-korszakra datálható öblítéses WC maradványait találták meg a mai Dél-Koreában, Észak-Kjongszang tartományban fekvő Kjongdzsu városában. Ez az első alkalom, hogy fürdőszobát találtak egy ősi dél-koreai lelőhelyen. 

<

A Kjongdzsui Kulturális Örökség Nemzeti Kutatóintézetének kedden kiadott közleménye szerint a Kjongdzsuban található Dong Palotától északra fekvő lelőhelyen folyó feltárás során egy kőépületben egy öblítéses WC-re, valamint egy vízelvezető rendszerre bukkantak.

Ez az első alkalom, hogy egy fürdőszobát, mellékhelyiséget és vízelvezető rendszert találtak egy ősi dél-koreai lelőhelyen. Az intézet közleménye szerint az ovális alakú, gránitból készült WC két oldalán egy-egy téglalap alakú kő minden bizonnyal arra szolgált, hogy a használók guggolás közben erre helyezzék a lábukat.

Az intézet egyik munkatársa szerint az emberi ürülékre minden valószínűség szerint kézzel öntötték a vizet, tekintve, hogy a fürdőszobában nem volt olyan berendezés, amely automatikusan biztosította volna a salakanyag eltüntetéséhez szükséges folyadékot. A kutatók szerint a helyiség megépítéséhez használt anyagok kiváló minőségét figyelembe véve a fürdőszobát feltehetően a királyi család használta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Koreában már a 8. században használtak öblítéses WC-t

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra