Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

400 év után jöttek rá, hogy I. Jakab kegyencének portréját Rubens festette

2017. szeptember 25. 11:02 MTI

Majdnem 400 év után került elő Glasgow-ban Peter Paul Rubens 17. századi flamand festő elveszettnek hitt portréja. Az átfestések és az évszázados por miatt eddig úgy vélték, csupán késői másolat, melyet egy másik művész készített.

<

A Buckingham hercegéről készült képet Bendor Grosvenor képkereskedő „fedezte fel”. Az alkotás a Glasgow Múzeum gyűjteményéhez tartozik, a glasgow-i Pollok House nevű, 18. századi kastély kiállításán volt látható. Az átfestések és az évszázados por miatt azonban eddig úgy vélték, csupán késői másolat, melyet egy másik művész készített.

George Villiers, Buckingham első hercege restaurált portréjáról Ben van Beneden, az antwerpeni Rubenshuis igazgatója állapította meg, hogy valóban a flamand mester alkotása. A dublékabátos, finom csipkeszegélyes gallért és széles selyemszalagot viselő férfi portréja 1625 körül születhetett. Buckingham első hercege ellentmondásos figura volt, alacsonyabb rangú nemesből vált I. Jakab angol király (VI. Jakab skót király) egyik kedvencévé. A herceget 35 éves korában gyilkolták meg, három évvel Jakab halála után.

Egy későbbi művész átfestette a kép hátterét, ezen kívül rengeteg por is rakódott rá, ami elhomályosította az eredeti Rubens-művet. Tudományos elemzéssel kimutatták, hogy a fa, melyre a portrét festették, az 1620-as évekből származik és úgy készítették elő, ahogy Rubens műhelyében szokták. További tisztogatással és röntgenvizsgálattal kimutatták, hogy a kép nem másolat, hanem az eredeti alkotás. Restaurálás után csütörtökön mutatják be a glasgow-i Kelvingrove galériában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

400 év után jöttek rá, hogy I. Jakab kegyencének portréját Rubens festette

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra