Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vihogó lovak, medvetámadás, víziszonyos angolok – a bayeux-i kárpit rejtett titkai

2017. augusztus 29. 13:52

A középkor egyik legérdekesebb alkotása a normann hódítás előkészületeit és az 1066-os hastingsi csata lefolyását ábrázolja. A ma Normandiában megtekinthető, hatalmas felületű kárpit nagy részén sokszor csak átfutnak az érdeklődők, pedig, ha tüzetesebben megvizsgálnák, számos apró, kifejezetten mulatságos részletre bukkanhatnának.

<

A manapság egy állandó kiállítás részeként Normandiában (Franciaország) megtekinthető bayeux-i szőnyeg egy színezett len szálakkal kihímzett 70 méter hosszú és 50 centi széles szalag, amely a történészek szerint az 1066-os hastingsi csata előkészületeit és lefolyását ábrázolja. A szőnyegen látható 626 ember, 202 ló, 55 kutya, 505 egyéb állat, 49 fa, 37 épület, és 41 hajó sajátos kompozíciós szabályok alapján megalkotott ábrázolása a középkori képnyelvre jellemző sztereotipizált alakok és gesztusok, jellegzetes testhelyzetek és méretviszonyok alapján készült.

A kutatók máig sem tudják biztosan, hogy mikor, miért, kinek készült a szőnyeg és azt sem, hogyan került a normandiai Bayeux-ba, ahol 1476-ban tűnt fel először. Határozott bizonyíték híján a leginkább hihető változat, hogy a bayeux-i szőnyeg Hódító Vilmos féltestvérének megrendelésére készült 1070 körül Canterburyben, miután féltestvére ismeretlen okokból kiesett az akkor már „Hódítóként” tisztelt Vilmos kegyeiből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Vihogó lovak, medvetámadás, víziszonyos angolok – a bayeux-i kárpit rejtett titkai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra