Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy fekete keménykalap belsejében tárul fel René Magritte mágikus világa

2017. augusztus 16. 13:35 MTI

Belgiumban könyvbemutatóval és kiállításokkal emlékeznek meg az ötven éve elhunyt René Magritte belga származású szürrealista festőről. A népszerű belga tengerparti üdülőhely, Knokke kaszinója előtti partszakaszon kedden nyíló szabadtéri élménykiállítással emlékeznek a szürrealista festőre.

<

A part homokján rendezett rendhagyó tárlatra egy fekete keménykalapot idéző óriási installációt állítottak fel, amelyben egy különleges szemüveg segítségével háromdimenziós utazáson lehet részt venni René Magritte festményeinek mágikus világában. A nap folyamán Eric Rinckhout művészetkritikus dedikálja az alkalomra megjelent, ötven festményt bemutató, Magritte leleplezve című kötetét. A kaszinóban a nyár végéig ingyenesen megtekinthető Magritte 1953-ban készült legnagyobb, 72 méter hosszú, 300 négyzetméteres freskója, az Elvarázsolt birodalom.

A szürrealista festő emlékére szeptemberben a Brüsszel jelképévé vált Atomiumban rendeznek kiállítást. Október közepén pedig a Királyi Szépművészeti Múzeum épületében található Magritte Múzeumban nyílik évfordulós tárlat, amely elsősorban a festő művészetét alakító baráti és szakmai kapcsolatait mutatja be.

Ötven éve, 1967. augusztus 15-én halt meg René Magritte belga származású szürrealista festő, aki a megszokott tárgyakat szokatlan módon festette meg, megkérdőjelezve az emberi észlelésről alkotott közkeletű fogalmainkat. Magritte 1916-ban beiratkozott a brüsszeli Szépművészeti Akadémiára. Ekkoriban került a kezébe egy futurista kiállítás katalógusa, lenyűgözték a józan ész elleni esztétikai hadviselés korlátlan lehetőségei. Az első világháború után készítette el első, kubista stílusjegyeket mutató plakát- és reklámterveit. 1926-ban készítette első szürrealista festményét, az Eltévedt zsokét. Ekkor kötött barátságot André Bretonnal és csatlakozott a szürrealisták köréhez.

Magritte képzeletét a mindennapi tárgyakban (pipa, esernyő, keménykalap, egy szem alma) megnyilvánuló misztikum foglalkoztatta. 1928-29-ben festette a Képek árulása című festményét, amelyen egy közönséges pipa látható, alatta a felirattal: Ez nem egy pipa. Művei a pop-art, a minimalista és a konceptualista művészeket is megihlették, művei megismertetéséért a popkultúra is sokat tett. Alkotásai rendkívül népszerűek: 2009-ben Brüsszelben fényes nappal rabolták el egyik képét, a Christie’s londoni árverésén pedig 2017 márciusában rekordáron, 13,5 millió fontért ütötték le egyik festményét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy fekete keménykalap belsejében tárul fel René Magritte mágikus világa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra