Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Így nézett ki 4000 évvel ezelőtt egy ételdoboz

2017. július 27. 11:35 MTI

Gabonamaradványokat találtak egy Alpokból származó bronzkori ételdobozban: a jénai Max Planck Intézet szerint a 4000 éves kerek fadobozban olyan anyagokra leltek, amelyek ma a teljes kiőrlésű kenyerekben találhatók meg.

<

Bronzkori gabonamaradványokat eddig csak üregekben találtak, ilyen edények eddig nem kerültek elő. A 20 centiméteres átmérőjű fadobozt 2012-ben találták a Berni-Alpokban 2700 méteres magasságban. A doboz alján árpa, tönkölybúza és búza maradványira bukkantak, köztük maghéjakra és pelyvára is. A lelet fontos támpontot adhat arra vonatkozóan, hogyan használták ebben az időszakban a gabonát, és az hogyan terjedt el. A nemzetközi kutatócsoport eredményeiről a Scientific Reports című szaklapban számolt be.

Egyelőre nem világos, hogy a doboz jelenléte kereskedelmi útvonalra, magas területen folytatott állattartásra vagy vadászatra utal. "Mindenesetre a felfedezés új megvilágításba helyezi az alpesi régió prehisztorikus közösségeinek életét és azt, hogyan birkóztak meg az emberek a szélsőséges magasságkülönbségekkel" - mondta Francesco Carrer, a brit Newcastle-i Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője. Hozzátette: "Az emberek a hegyeken át vezető útjukra élelmet vittek magukkal, ahogyan a mai vándorok is. Kutatásunk hozzájárul annak megismeréséhez, milyen élelmiszereket használtak elsősorban".

Az edény alkilrezorcint is tartalmaz, amely a mai teljes kiőrlésű termékekben is előforduló anyag. Eddig semmilyen régészeti leletben nem találtak alkilrezorcinokat, amelyek előfordulnak búza- és rozskorpában is. A kutatók a jövőben kerámiaedényeket is meg fognak vizsgálni alkilrezorcinok után kutatva. Ez segítheti a földművelés kezdetének kutatását - emelte ki Jessica Hendy jénai kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Így nézett ki 4000 évvel ezelőtt egy ételdoboz

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra