Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elveszettnek hitt, az érseki palota 1801-ben leégett mennyezetfreskójáról készült festmény került elő Egerben

2017. július 12. 10:47 MTI

Nyolcvan éve eltűntnek hitt, a mai Érseki Palota eredeti mennyezetképének egy részletét ábrázoló vízfestményvázlatra bukkantak a közelmúltban az Egri Főegyházmegyei Levéltár munkatársai - jelentették be kedden Egerben.

<

Az akvarell témájául szolgáló, Krisztus feltámadását ábrázoló freskó Johann Lucas Kracker első egri munkája, akinek emlékkiállítása március óta látható az Érseki Palotában - mondta az épületben tartott sajtótájékoztatón Köves-Kárai Petra művészettörténész.

Mint felidézte, az 1764-ben készült falfestmény nagyrészt megsemmisült egy 1801-es tűzvészben. Franz Hauptmann a freskó töredékéről készült festményvázlatát pedig az 1930-as évek óta elveszettnek hitték. Ezért méltán nevezhető művészettörténeti szenzációnak, hogy előkerült ez utóbbi, 1816-ból származó mű, amelyre nemrégiben, már a Kracker-tárlat megnyitását követően bukkant rá Urbán Márta, a Főegyházmegyei Levéltár munkatársa. A vázlat a váratlan felfedezés miatt meghosszabbított kamarakiállítás részeként július 31-ig megtekinthető az Érseki Palotában.

Köves-Kárai Petra kitért arra is, hogy az egykori püspöki, mai érseki kápolna mennyezetén jelenleg egy 19. század végi, témájában, stílusában, színvilágában az eredetitől egyaránt teljesen eltérő freskó látható, amely idősebb Storno Ferenc munkája.

Buda Péter, az Érseki Papnevelő Intézet rektora az egyházi mecenatúráról rövid áttekintést adva felidézte: a török hódoltság hanyatló másfél évszázadát követően a 18. század a katolikus egyház "nagy építkezéseinek" időszaka volt Magyarországon. E korszak egyik kiemelkedő püspöke volt Eszterházy Károly, akinek idején több mint száz templom épült az egyházmegye területén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elveszettnek hitt, az érseki palota 1801-ben leégett mennyezetfreskójáról készült festmény került elő Egerben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra