Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nemesek és közemberek háromezer éves sírjaira bukantak Kínában

2017. július 7. 13:14 MTI

Több mint 200, háromezer évesnél régebbi sírt tártak fel egy kínai ásatáson az ország szívében fekvő Henan tartományban. A síremlékek az archeológusok szerint a nyugati Csou-dinasztia (Kr. e. 1046-771) korából valók, egy uralkodói temetkezési helyen tárták fel őket Csihszian megyében.

<

A síremlékek az archeológusok szerint a nyugati Csou-dinasztia (Kr. e. 1046-771) korából valók, egy uralkodói temetkezési helyen tárták fel őket Csihszian megyében. A régészek négy gödröt is találtak, amelyek lovak maradványait és egy ház romjait rejtették.

Az ásatáson 400 tárgy került elő, köztük edények, bronzfegyverek, kocsik, kagylók, jade- és lakkozott tárgyak. A kiásott edénydarabok főleg forralóedények és bögrék maradványai, a Csou-dinasztiában ugyanis jellemzően ezeket a tárgyakat temették a halottak mellé.

A sírok zömmel kis méretűek voltak, gondosan tervezték meg őket, ami azt jelzi, hogy közemberek nyughelyei lehettek - mondta el Han Csaohuj, az ásatások vezetője, a Henan tartományi kulturális emlékek és régészeti kutatások intézetének tudósa. Hozzáfűzte: néhány nagyobb méretű sírban lovak és kocsik is voltak, ami viszont arra utal, hogy oda nemeseket temettek.   

Mivel a sírok mintegy negyedében törött pajzsokat és tőröket is találtak, Han szerint feltehetőleg katonai területen feküdhetett a temető. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nemesek és közemberek háromezer éves sírjaira bukantak Kínában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra