Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálták Zrínyi Miklós lovának itatóvályúját Zrínyi-újvárnál

2017. június 7. 09:57 MTI

Megtalálták Zrínyi lovának itatóvályúját, illetve annak darabjait az őrtilosi Zrínyi-újvárnál zajló ásatásokon. Amíg nem viszik a végleges helyére, levegőtől elzárva tárolják a Zalavíz Zrt. zalaegerszegi telephelyén.

<

A Göcseji Múzeum munkatársai vitték el az őrtilosi Zrínyi-újvárnál lévő ásatási területről a nemrég előkerült itatóvályút és annak darabjait kedden, amelyeket a Zalavíz telephelyén tiszta vizű medencében tárolnak ideiglenesen, így próbálják megóvni a leleteket.

Az őrtilosi Zrínyi-újvárnál nemrég fogtak hozzá a legizgalmasabb részhez, a kút feltárásához. Esterházy Pál szerint a vár 1664-es török ostromakor a hódítók bosszúból magyar védők holttesteit dobták a kútba, és megmérgezték ezzel a vizet, amiért Zrínyi a téli hadjárata során a kút kupolája fölé rakatta azt az aranyozott zászlót, amit Szulejmán szigetvári síremlékének tetejéről hoztak el.

Vándor László, az ásatást vezető régész korábban elmondta: három régész és négy kútásó már tíz méternél is mélyebbre jutott, de az említett emberi maradványokat nem találták meg. Előkerültek viszont embericsont-töredékek, amelyekről nem tudni, mikor kerültek oda. Megtalálták a lerombolt egykori kútház több darabját, gerendáját is.Az őrtilosi Zrínyi-újvár a Zrínyi Miklóshoz köthető egyetlen magyarországi épített emlék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták Zrínyi Miklós lovának itatóvályúját Zrínyi-újvárnál

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra