Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az öt legrövidebb ideig hivatalban lévő amerikai elnök

2017. május 23. 17:17

A fogadóirodák egyre valószínűbbnek tartják, hogy a januárban beiktatott Donald Trump amerikai elnök nem tölti ki négyéves mandátumát. Az egyik, politikai eseményekkel kapcsolatos fogadási oldalon 24-26%-ra árazták annak az esélyét, hogy Trump ellen még az idén felelősségre vonási eljárás (impeachment) kezdődik. A talán nem teljesen meglepő hírek kapcsán összegyűjtöttük, ki volt az öt legrövidebb ideig hivatalban lévő amerikai elnök.

<

A 32 napos Harrison

Soha nem derült ki, hogy mire lett volna képes elnökként a nagyreményű Williams Henry Harrison, aki minden idők leghosszabb, 1 óra 45 percen át tartó beiktatási beszédét tartotta meg 1841. március 4-én. A csípős, hideg idő ellenére viszonylag szép számmal gyűlt össze a kíváncsi tömeg, hogy tanúja legyen a hivatalba lépésekor már nemzeti hősként ünnepelt államférfi beiktatási ceremóniájának. Az egykori ohiói szenátort – aki hírnevét az angol-indián sereg legyőzésével szerezte meg – a szeszélyes időjárás felkészületlenül érte. Ennek ellenére friss elnökként derekasan helytállt, és végigmondta a szövegét, vázolva a következő négy év menetrendjét.

A 8495 szavas beiktatási beszéd végül a 68 éves Harrison első és egyben egyetlen elnöki szónoklata maradt. Mivel fedetlen fővel állt a szakadó hóesésben, tüdőgyulladást kapott, és az orvosok minden erőfeszítése ellenére egy hónappal később, 1841. április 3-án elhunyt. Újabb kutatások szerint nem feltétlenül a hóesés okozta meghűlés (vagy mint az akkori orvosai diagnosztizálták: tüdőgyulladás) okozhatta a vesztét, hanem egy bakteriális fertőzés, amely a beleiben kialakuló láz okozta szeptikus sokkot eredményezett. Bármi is okozta a végzetét, Harrison csak arról maradt emlékezetes, hogy elnökként ő töltötte posztján a legrövidebb időt, mindössze 32 napot 12 órát és 30 percet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az öt legrövidebb ideig hivatalban lévő amerikai elnök

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra