Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mégsem nyílvessző okozhatta Ötzi halálát

2017. április 25. 12:03

Amióta Ötzi mumifikálódott holttestét 1991-ben megtalálták az Alpokban, a kutatók fáradhatatlanul igyekeznek kideríteni, hogyan halhatott meg a kora rézkori vadász. A gleccsermúmián végrehajtott legújabb elemzésekből az derül ki, hogy Ötzi nyílvessző okozta sebe és fejsérülései nem bizonyultak halálosnak. 

<

Frank Rühlinek, a Zürichi Egyetem antropológusának az Fizikai Antropológusok Amerikai Szövetsége éves találkozóján, április 20-án kifejtett álláspontja szerint Ötzi 5300 évvel ezelőtt egyszerűen halálra fagyott, miután feltehetően kisebb vérveszteséget szenvedett egy, a bal vállába fúródott nyílvesszőtől. „A halálra fagyás minden valószínűség szerint a halál fő oka volt ebben a klasszikus lezáratlan ügyben” – magyarázta Rühli. A kutató szerint néhány perctől néhány óráig terjedhetett az az időtartam, amíg a jégember megadta magát a természetnek.

Az Ötzi testén végzett legújabb röntgen- és CT-vizsgálatok alapján a kutatók vitatják az eddigi elképzelést, amely szerint a jégember egy, a vállába fúródott kő nyílhegy okozta sérülésbe halt bele.  A bőrbe meglepően kis felületen behatoló lövedék ugyan átszakított egy véreret, komolyabb szövetkárosodást Rühli szerint nem okozott. A belső vérzés „mindössze” 100 milliliternyi vérveszteséggel járt – vonta le Rühli kollégáival a végső következtetést. Ez elég ahhoz, hogy sok kellemetlenséget okozzon, de nem halálos – tette hozzá a kutató.

A szakember úgy véli, a gleccsermúmia fején található számos mélyedés és törés sem bizonyulhatott halálosnak. Vannak kutatók, akik Ötzi fejsérülései miatt úgy gondolják, hogy a jégembert leütötték, amibe belehalt. Rühli és csapata viszont úgy gondolja, a koponya sérülései inkább arra utalnak, hogy Ötzi véletlenül elesett és beverte a fejét, miközben a nehezen járható terepen sétált. A kora rézkori vadász halálakor egy medveszőr fejfedőt viselt, amely esésekor feltehetően megvédte a fejét a komolyabb sérüléstől, véli Rühli. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mégsem nyílvessző okozhatta Ötzi halálát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra