Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nyilvánosságra hozták az '56-os hódmezővásárhelyi megtorlások résztvevőinek névsorát

2017. április 19. 09:32 MTI

Nyilvánosságra hozta a hódmezővásárhelyi Emlékpont a honlapján azoknak a helyi munkásőröknek és karhatalmistáknak a névsorát, akik részt vettek az 1956-os megtorlásban - jelentette be a közgyűjtemény vezetője kedden az alföldi városban.

<

Miklós Péter sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából nemcsak a hősökről és áldozatokról kell beszélni, hanem azokról is, akik részt vettek a megtorlásban és ezt követően a diktatúrát helyben fenntartották. Az Emlékpont Kádár-huszárok és pufajkások Hódmezővásárhelyen címmel a munkásőrség helyi megalakulásának 60. évfordulójára saját kutatási eredményei alapján kiállítást rendezett, amely június végéig látható - közölte a szakember.

Nagy Gyöngyi történész pedig tanulmányt készített a hódmezővásárhelyi karhatalom létrejöttéről, és a munkásőrség első hat évéről, emellett bemutatja a forradalom leverésének helyi történéseit is. A tanulmány függelékében szerepel annak a 234 karhatalmistának a névsora, aki 1956. november 10-től belépett a karhatalomba és tevékeny szerepet vállalt a forradalom leverésében. A függelék tartalmazza a helyben 1957 és 1963 között felszerelt 502 munkásőr névsorát is - tudatta Miklós Péter. A történész kifejtette, a karhatalmisták több mint fele később a munkásőrség alapító tagja is volt, így átfedés van a két névsor között.

A szakember rámutatott, Hódmezővásárhely ekkor Csongrád megye székhelye is volt, így a tanulmányból részben megismerhető a Bán László százados vezette megyei karhatalom és munkásőrség tevékenysége, melynek hétszáz elítélt és két halálos áldozata volt. Miklós Péter elmondta, a nemzeti emlékezet hetére a közgyűjtemény önálló kötetet készít a munkásőrség hódmezővásárhelyi történetéről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nyilvánosságra hozták az '56-os hódmezővásárhelyi megtorlások résztvevőinek névsorát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra