Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Másfél évtized után újra Amszerdamban a két ellopott Van Gogh festmény

2017. március 22. 14:34 MTI

Bemutatták Amszterdamban kedden Vincent Van Gogh két nagy értékű festményét, amelyeket 2002-ben loptak el és 14 év után kerültek vissza Hollandiába. A festő viszonylag korai korszakából származó képeket 2002-ben lopták el az amszterdami Van Gogh Múzeumból több más műalkotással együtt, és tavaly találták meg Olaszországban egy maffiaellenes rajtütésben.

<

A festmények egyike 1882-ben készült és egy tengeri tájképet ábrázol, a másik, 1884-ben készült kis méretű képen Van Gogh szülővárosának, Nuenennek a református temploma látható. „Visszaérkeztek. Soha nem gondoltam volna, hogy valamikor kimondhatom ezeket a szavakat” – hangoztatta Axel Rueger, a múzeum igazgatója.

Az olasz rendőrség tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a nápolyi maffia, a Camorra egyik klánjától foglalták le a képeket, amelyeket egy Nápoly környéki raktárban, Castellammare di Stabiában találtak meg. Az olasz hatóságok akkor 50 millió euróra becsülték értéküket.

Az olasz ügyészség szerint a villa, amelynek raktárában megtalálták a festményeket Raffaelle Imperiale tulajdonában van, akit nemzetközi kábítószer-kereskedelemben való részvétellel vádolnak a hatóságok. A férfiról úgy tudják, hogy Dubajban él építkezési vállalkozóként. Januárban letartóztatták bűnbandájának 11 tagját, egyikük vezette a képek nyomára a hatóságokat.

A képek a hírügynökségi jelentések szerint jó állapotban vannak. Axel Rueger kész csodának nevezte, hogy a 14 év alatt nem sérültek meg a festmények. Május 15-ig kiállítják őket a múzeumban, majd restaurálni fogják őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Másfél évtized után újra Amszerdamban a két ellopott Van Gogh festmény

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra