Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kisebb vagyont fizettek a penészmintáért, amelyből a penicillin származott

2017. március 3. 12:28 MTI

A szerda esti licit győztesének nevét nem hozta nyilvánosságra a Bonham's aukciósház, amely 11 875 fontért (4,2 millió forintért) értékesítette a kiszáradt, majdnem 90 éves penészmintát, amelyből Alexander Fleming kivonta a penicillint.

<

A penészt Fleming unokahúga őrizte egy kerek üvegcsében, melyre a tudós írta rá: "A penész, melyből a penicillin származik". A felirat azonban valószínűleg túloz, a skót születésű orvos több tucat hasonló emléket készíthetett az eredeti gombatenyészetből. "Ezekből a mintákból, mint afféle szent ereklyéből előkelőségeknek és a tudományos világ tekintélyeinek küldött, kapott a penészből XII. Piusz pápa, Winston Churchill és Marlene Dietrich, sőt volt, akinek többet is küldött, például II. Erzsébet férjének, Fülöp hercegnek" - mondta Matthew Haley, a Bonham's könyv- és kéziratszakértője.

Mielőtt Fleming 1928-ban felfedezte a penicillint, a tüdőgyulladás és más bakteriális fertőzések szinte halálos ítéletet jelentettek. "Csodagyógyszernek hívták, amikor elkezdték használni, új korszak kezdődött vele az orvostudományban, az életmentés ideje" - magyarázta Kevin Brown, az Alexander Fleming labormúzeum levéltárosa.

A felfedezés valamennyire a véletlenen is múlt. Az orvos otthonról a laborba visszatérve azt vette észre, hogy a Petri-csészéjének baktériumtenyészete egy területen nem szaporodott, ott, ahol kékeszöld penész szennyezte az edényt. Később tiszta tenyészetet hozott létre a penészből, hogy bizonyítsa, a Penicillium notatum elpusztítja a baktériumokat.

Az Oxfordi Egyetem tudósai továbbfejlesztették a penicillint, 1945-ben Fleminggel megosztva Ernst Boris Chain és Howard Walter Florey is Nobel-díjat kaptak az életmentő felfedezésért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kisebb vagyont fizettek a penészmintáért, amelyből a penicillin származott

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra