Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ki volt minden idők legjobb amerikai elnöke?

2017. február 21. 13:21 MTI

Abraham Lincolnt tartják minden idők legjobb elnökének az amerikai történészek - derült ki a C-SPAN amerikai közszolgálati televízió frissen közzétett felméréséből, amely szerint George Washingtont a második, Franklin D. Rooseveltet a harmadik, míg a listán idén debütáló Barack Obamát a 12. helyre sorolták a tudósok.

<

A C-SPAN 91 történész véleményét összegezte, akik a 43 korábbi amerikai elnököt rangsorolták tíz szempont alapján. Értékelték egyebek mellett, hogy mekkora volt az elnökök erkölcsi tekintélye, hogyan kezelték a válságokat, milyen teljesítményt nyújtottak a nemzetközi kapcsolatokban, valamint a gazdaság terén. "Ismét a három nagy vezeti a listát, Lincoln, Washington és FDR - ahogy annak lennie kell. Az pedig, hogy Obama 12. helyen debütált a rangsorban, igazán lenyűgöző teljesítmény" - idézte Douglas Brinkleyt, a texasi Rice Egyetem történészét a C-SPAN közleménye.

A közszolgálati televízió korábban 2000-ben és 2009-ben végzett ilyen felmérést történészek körében. A legutóbbi alkalommal ugyancsak a legendás 16. amerikai elnököt, a rabszolgaságnak véget vető Abraham Lincolnt választották a legjobbnak a tudósok, és a második, valamint harmadik helyen szintén Washington és Roosevelt szerepelt. A legjobb ötös mezőny idén Theodore Roosevelt és Dwight Eisenhower nevével teljes.

A januárban leköszönt Obama harmadik helyen végzett a "mindenki számára egyenlő igazság keresése" kategóriában és 39. lett a "kongresszussal való kapcsolat" kategóriában.

Andrew Johnson, Franklin Pierce és James Buchanan az Egyesült Államok történetének legrosszabb elnökeiként végeztek, alacsonyabb helyet szerezve a rangsorban, mint William Henry Harrison, aki mindössze egy hónapig volt hivatalban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ki volt minden idők legjobb amerikai elnöke?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra