Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ókori sóbányászok temetőjére bukkantak Kínában

2017. február 14. 12:52 MTI

A hajóformájú koporsókat rejtő sírcsoportot Szecsuan tartomány egyik falujában fedezték fel még tavaly szeptemberben, egy építkezési területen. A 2200 éves kínai lelet a szakértők szerint értékes információkkal szolgálhat egy ősi bennszülött kultúráról.

<

A tízezer négyzetméteres területen négy sorban helyezkedik el a hatvan sírhely. A csengtui régészeti intézet kutatói január közepéig 47 sírt vizsgáltak meg. A sírok a Hadakozó fejedelemségek korából (i. e. 475-221) és a Csin-dinasztia (i. e. 221-206) idejéből valók. A csónak alakú koporsók 4-7 méter hosszúak és egy ritka fából készültek. A sírok a Su kultúrához tartoznak, de a Csu és a Csin kultúrák bizonyos jegyeit is magukon viselik.

Az ásatási munkálatok vezetője szerint eddig több mint 300 agyagedény, bronz-, vas- és bambuszlelet, valamint fegyverek, érmék és 11 pecsét került a felszínre. A feltárt sírok közül kettő különösen jó állapotban maradt fenn. Az egyikben tíz bambuszkosarat találtak, valamint egy üveggyöngykarkötőt a sír tulajdonosának derekán, ami a magas társadalmi rangot jelöli.

A sírokhoz közeli, sókitermelésre utaló romok alapján a régészek úgy vélik, hogy a sírok tulajdonosai sóbányászattal kapcsolatos munkát végeztek. Az építkezési munkálatokat felfüggesztették a helyszínen és a helyi kormány azt tervezi, hogy múzeumot épít a területen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ókori sóbányászok temetőjére bukkantak Kínában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra