Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Emberi csontvázakat rejtett Benjamin Franklin házának alagsora

2016. november 15. 13:07

A Benjamin Franklin egykori londoni otthonának udvara alatt lévő, ablaktalan alagsorban végzett felújítás során legalább 15 emberhez tartozó csontmaradványok kerültek elő néhány évvel ezelőtt – mintegy 1200 darab. A Függetlenségi nyilatkozat elfogadását megelőzően Franklin 1757 és 1762, valamint 1764 és 1775 között is egy londoni lakásban élt, a Craven Street 36-ban.

<

Az 1770-es évek közepén a politikus elhagyta londoni otthonát, és visszautazott Amerikába. 1998-ban természetvédők kezdték el Franklin egykori birtokának felújítását, annak múzeummá alakítása érdekében. A Benjamin Franklin House közlése szerint egy egy méter széles, egy méter mély gödörben 1200 csontdarabot fedeztek fel. A csontok több mint egy tucat emberhez tartoztak, akik közül hatan gyerekek voltak. A bizonyítékok alapján a testrészeket feldarabolták, egy koponyába pedig több lyukat is fúrtak. A vizsgálatok szerint a maradványok Franklin idejére tehetők.

Mivel Franklin szabadkőműves volt (a pennsylvaniai nagymester), az összeesküvés-elméletek hívei elégedetten csettinthetnének: lám, itt a bizonyíték rá, milyen sötét titkai vannak a világ „igazi” urainak. Az igazság azonban nem ennyire sötét és félelmetes. A kutatók ugyanis nem egy tömeggyilkosság bizonyítékait tárták fel, hanem Franklin egy fiatal barátja és pártfogoltja, a haematológia atyjaként is számon tartott William Hewson által működtetett kórbonctani oktatási intézmény nyomait.

Hozzá kell tenni azonban, hogy ekkoriban a boncolási gyakorlat is felvetett bizonyos etikai kérdéseket. A boncolás ebben az időszakban még gyerekcipőben járt, és a korabeli erkölcsi normák alapján elítélték a tevékenységet. Nem volt könnyű törvényes úton tetemeket szerezni azok tanulmányozásához, ezért a szakma úttörői gyakorta sírrablásra adták a fejüket – vagy felbéreltek egy „szakembert”, vagy saját maguk oldották meg a kihantolást.

A kutatók szerint a Craven 36 a tökéletes helyszín volt Hewson számára anatómialabora létrehozásához: a lakás egy jó barátja birtokolta, a ház asszonya az anyósa volt. Amikor végzett a boncolással, egyszerűen eltemette a maradványokat, ahelyett, hogy máshol helyezte volna el őket, amivel az ellene sírrablásért és boncolásért indított eljárást kockáztatta volna.  

Franklin valószínűleg tudott róla, hogy tudományos célból illegális tanulmányokat folytatnak a lakása alatt, ám kétséges, hogy mindennek ő maga is részese lett volna. Ettől függetlenül nehéz elképzelni, hogy – a világ dolgai iránt érdeklődő ember lévén – legalább néhány alkalommal ne ment volna le az alagsorba, hogy saját maga is szemügyre vegye az eljárást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Emberi csontvázakat rejtett Benjamin Franklin házának alagsora

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra