Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kitűnő állapotban fennmaradt ókori hajóra bukkantak Horvátországban

2016. szeptember 19. 12:26 MTI

Rakománnyal teli, római kori hajót vizsgálnak régészek a Kupa folyóban, Kamenskónál. Horvátországban ez a második ókori hajóroncs, amelyre archeológusok bukkantak Sziszek (Sisak) és Károlyváros (Karlovac) között az elmúlt években - közölte a helyi sajtó hétfőn.

<

A hajó agyagcserepeket szállított, amelyeket görög alfa betűvel jelöltek meg. Van olyan, amelynek egyik oldalán egy macska mancsának, illetőleg egy szandál talpának lenyomata látható. Szakemberek szerint a cserép folyómeder oldalának megerősítésére vagy sírhelyek falának kirakására szolgált. Krune Zubic, a horvát restaurációs központ víz alatti részlegének archeológiai vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: a hajó szerkezete nagyon jó állapotban van, ami jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a szakemberek jobban megismerjék a római kori hajóépítészet technikáját.

A roncs nagy valószínűséggel az időszámítás utáni első századból származik, tölgyfából készült és két méter széles. Ugyanakkor még nem tudták megállapítani, mekkora volt a hossza a hajónak. Tizenkét méter, de akár 20-25 méter hosszú is lehetett - mondta Zubic. A teherhajó roncsait tavaly fedezték fel, de eddig hosszabb vizsgálatokat nem végezhettek rajta, mert magas volt a vízállás. Az ókori Rómából származó folyami hajómaradványok nagyon ritkák Európában.

Amennyiben négy-öt éven belül teljesen megvizsgáljuk a leletet, el kell döntenünk, kiemeljük-e folyóból és konzerváljuk a roncsot, vagy a helyén hagyjuk - hangsúlyozta archeológus, majd hozzátette: mindenképp elkészítik a teljes másolatát. A hajó Károlyvárosból Sziszekre - vagy fordítva - szállította a cserepet. Sziszek jelentős központ volt abban az időben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kitűnő állapotban fennmaradt ókori hajóra bukkantak Horvátországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra