Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rábukkantak Saint-Exupéry spanyol polgárháborús sajtóigazolványára

2016. július 7. 09:58 MTI

Egy amatőr történész rábukkant Antoine de Saint-Exupéry sajtóigazolványára, amelyet akkor adtak ki a spanyol hatóságok a francia írónak, pilótának, amikor tudósítóként dolgozott francia újságoknak az 1936-39-es polgárháború idején.

<

Az igazolványt elveszettnek hitték, mivel nem tárolták együtt azokkal a dokumentumokkal, amelyeket más újságíróknak, fotóriportereknek adtak ki, mint például Gerda Taro német fotósnak, Robert Capa haditudósító fotós társának - mondta Maria José Turrion, a spanyol polgárháború dokumentumait őrző salamancai székhelyű archívum helyettes vezetője.

A médiaakkreditáció 1937. április 16-i keltezésű és a spanyol köztársaság baloldali kormányzatának propagandájáért felelős iroda bocsátotta ki. A köztársasági kézen lévő területeken dolgozó valamennyi újságíró számára kötelező volt az akkreditáció. Saint-Exupéry 1936-ban 36 éves volt, és a sajtóigazolványban pilótának, valamint hivatalnoknak nevezte magát, utóbbi az író szó téves spanyol fordításából eredt.

A sajtóigazolványt Policarpo Sánchez jogász, amatőr történész találta meg, amikor a polgárháború idejének mozijáról végzett kutatásokat egy Toledo tartománybeli faluban június 30-án. "Páratlan értékű a dokumentum. A sajtóigazolvány pontos információval szolgál Saint-Exupéry madridi tartózkodásáról" - mondta Sánchez.

A francia író madridi tartózkodási helyéül a Hotel Floridát nevezte meg, ahol abban az időben számos Spanyolországba érkező író, köztük Ernest Hemingway és Martha Gellhorn is lakott. A spanyol polgárháború volt az első kiterjedt háborús konfliktus, amelyről a világsajtó részletesen tudósított, különösen azoknak az értelmiségeiknek a segítségével, akik a köztársasági oldallal szimpatizáltak. Saint Exupéry 1936-ban Barcelonából tudósította a L'Intransigeant című francia napilapot, majd 1937-ben a Paris Soirt.

A francia író, pilóta egy földközi-tengeri repülésen tűnt el 1944-ben, nem sokkal az után, hogy megjelent később világhírűvé vált regénye, A kis herceg. Holttestét soha nem találták meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rábukkantak Saint-Exupéry spanyol polgárháborús sajtóigazolványára

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra