Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Csendes többségtől a fanatikusokig – miért nem egységes az iszlám vallás?

2016. június 22. 13:08

Legutóbb az orlandói vérengzés helyezte a figyelem középpontjába az iszlám térhódításának kérdését. Az ilyen tragikus eseményeket követően azonban történészek és szakértők arra intenek, hogy az iszlám vallást ne egy egységes, homogén rendszerként szemléljük, a válasz ugyanis épp az azon belüli különbözőségekben rejlik.

<

A Mohamed óta eltelt több mint 1300 év során az iszlám vallás igen nagy mértékben árnyalódott. Mára az iszlám világnak számos arca van: a régi, hagyományos és a radikális modern eszmék egymás mellett élnek. A köztudatban uralkodó leegyszerűsített nézet azonban nem tesz különbséget az iszlám követői között. Egy homogén közösségként tekint rájuk, akiknek egyetlen célja hitük terjesztése a terrorizmus eszközeinek bevetésével.

Ezt a vélekedést azonban a hagyományos eszméket képviselő muszlimok maguk is visszautasítják. Az iszlám vallás sosem volt egységes. A csendes többség mellett hamar kialakult az a fanatikus közösség, mely tevékenységével rettegésben kívánja tartani a világot.

Az arab világban azok az emberek, akik nem fényűzésben, hanem az olajfúró tornyoktól távol, szegénységben élnek, elkeseredettségükben menedéket találnak a számukra igazságosságot hirdető iszlámban. A hit biztonságot és halálig tartó spirituális bizonyosságot ígér követőinek.

Az iszlámban azonban nincs központi hatalom. A hívők maguk dönthetnek arról, mely elveket és magyarázatokat követik. Csatlakozhatnak a hagyományos eszméket követő békés többséghez, de a radikális mozgalomhoz is, mely a szent háborúk zászlaja alatt emberéleteket olt ki. A téma kutatói szerint ma, a műholdas televíziók és az internet korában, amikor az információk elképesztő sebességgel és széles körben szabadon terjednek, az új kommunikációs eszközöknek óriási szerepe van a radikális eszmék rohamos térhódításában is. Ezért világszerte az oktatás lehet a kulcs az iszlám szélsőségek és erőszak eltörléséhez.

Az iszlám és a nyugat című háromrészes sorozatban történészek és iszlámkutatók fejtegetik a vallás kialakulását, fejlődését és egészen napjainkig tartó radikalizálódását. A sorozat első epizódját június 23-án 22 órakor vetíti a Spektrum.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Csendes többségtől a fanatikusokig – miért nem egységes az iszlám vallás?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra