Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ígéretes karriert adott fel II. Erzsébetért Fülöp herceg

2016. június 10. 13:05 MTI

Ma ünnepli 95. születésnapját Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő férje. Fülöp a számtalan lemondás és áldozat ellenére csaknem hét évtizede a királynő és a királyi ház sziklaszilárd támasza, ahogy azt felesége is többször és nyilvánosan hangoztatta. 

<

Az agg herceg nevéhez több, már megdöntött és jövőbeni rekord is kötődik. Ő az angol-brit monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi családtagja, egyben a leghosszabb ideje "szolgáló" uralkodói hitves: 64 éve uralkodói házastárs, felesége ugyanis 1952-ben lépett az Egyesült Királyság trónjára. A házaspár jövőre ünnepli 70. házassági évfordulóját, és ez is példa nélküli évforduló lesz a monarchia történetében.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg több emberöltőn átívelő, súlyos családi és társadalmi válságokat átvészelő, 1947-ben kötött frigyének előtörténete az 1930-as évek végéig nyúlik vissza. Udvari krónikások szerint a szerelem már akkor kibontakozott, amikor Erzsébet és Fülöp először találkozott. Ez 1939 júliusában történt, amikor a királyi család rövid látogatást tett Dartmouth haditengerészeti akadémiáján. Az eseményt szervező Lord Mountbatten - Erzsébet édesapjának, VI. György királynak távoli rokona, India későbbi alkirálya, akit negyven évvel később az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) pokolgépe ölt meg - saját első unokaöccsét, vagyis Fülöpöt bízta meg a két ifjú hercegnő, a 13 éves Erzsébet és húga, Margit szórakoztatásával.

A dán és görög uralkodóházakból származó, Korfun született 18 éves dartmouth-i kadétot nem sokkal később aktív szolgálatba szólította a háború, de a kapcsolat nem szakadt meg, és a brit sajtó a negyvenes évek közepétől már románcról pletykált. Nem alaptalanul: Fülöp 1947 februárjában hivatalosan lemondott a görög trónra támasztott igényéről és görög állampolgárságáról is, és Mountbatten vezetéknévvel honosított brit állampolgár lett. Július 9-én a Buckingham-palota bejelentette az eljegyzést, négy hónapra rá pedig az ifjú pár egybekelt.

Fülöp ezért a házasságáért nem kevés áldozatot hozott. A herceg ígéretes haditengerészeti karriert volt kénytelen szinte egyik pillanatról a másikra feladni, amikor feleségének édesapja, VI. György király 1952-ben, alig 56 esztendősen elhunyt, és Erzsébet hercegnő az Egyesült Királyság uralkodója lett. Fülöpnek a királynő férjeként gyakorlatilag semmilyen alkotmányos szerepe nincs, állami ügyiratokba hitvesével ellentétben nem tekinthet bele, és formailag saját feleségének alattvalója, amióta Erzsébet királynő 64 évvel ezelőtt trónra lépett. Ráadásul még saját gyermekei sem az ő nevét viselik. Történelmi források szerint Fülöp szerette volna, ha felesége megkoronázása után a királyi ház felveszi a Mountbatten vagy az Edinburgh nevet, ám - nem kis bosszúságára - Winston Churchill, II. Erzsébet királynő első miniszterelnöke rábeszélte a fiatal uralkodót a Windsor-ház nevének megtartására.

Fülöp azonban mindezen lemondások és áldozatok ellenére csaknem hét évtizede a királynő és a királyi ház sziklaszilárd támasza, ahogy azt felesége is többször és nyilvánosan hangoztatta. A kifelé mutatott, enyhén szólva is érdes modor és a nem egyszer sértő poénokra hajlamosító humor mögött udvari bennfentesek szerint valójában mély érzésű, a királyi család és a monarchia integritásának megőrzéséért minden áldozatra kész ember rejlik. Ő volt az például, aki a legidősebb fiú, Károly trónörökös és felesége, Diana egyre hangosabb házasságtörési botrányai közepette pártfogásába vette és személyes hangú levelekkel bátorította a hercegnőt. "Jutalma" az lett, hogy az összeesküvés-elméletek gyártói egyenesen őt vádolták a Diana életét 1997-ben kioltó párizsi autóbaleset "megszervezésével", ám Fülöp e rendkívül durva teóriákra elegáns távolságtartással nem is reagált.

Fülöp már a 90. születésnapja alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban megígérte, hogy a jövőben jóval kevesebb nyilvános megjelenést vállal, mivel szavai szerint ebben a korban "az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg és általában is jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt". Ennek azonban az azóta eltelt években nem sok jelét adta, annak ellenére sem, hogy többször is kórházi kezelésre szorult. A királyi család programjain folyamatosan jelen van; amikor Barack Obama amerikai elnök és felesége áprilisi londoni látogatása során felkereste a királynőt és férjét a windsori királyi rezidencián, a parkban leszálló helikoptertől a kastélyig vezető úton Fülöp vezette az uralkodót és az elnöki házaspárt szállító autót.

A jeles pénteki születésnapot várhatóan nem kíséri komolyabb nyilvános ceremónia, annál is kevésbé, mivel jelenleg is zajlik a királynő 90. születésnapjának tiszteletére rendezett eseménysorozat. Az uralkodó április 21-én töltötte be 90. életévét, de a hagyományoknak megfelelően a "hivatalos" uralkodói születésnap épp ezen a hétvégén esedékes.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ígéretes karriert adott fel II. Erzsébetért Fülöp herceg

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra