Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bronzkori harcos sírja lehet a legrégebbi törökországi kurgán

2016. május 18. 12:15

A Törökországban talált legrégebbi, 5000 éves halomsírt tárták fel török régészek Isztambul Silivri kerületében. Az Isztambuli Régészeti Múzeum munkatársai hétfőn jelentették be az év eddigi legnagyobb felfedezését. A kutatók remélik, hogy a felfedezés révén bővülhetnek az Isztambul történetével kapcsolatos ismereteink.

<

A régészek kurgánsírokkal elsősorban Kelet-Európában és Ázsiában találkozhatnak. A temetkezési forma elsősorban a réz-, bronz- és vaskorban volt elterjedt, de kurgánok még a középkorban is felbukkantak.

A jelentések szerint a 2015 decemberében, egy mentő feltárás során felfedezett kurgán az első ilyen típusú, teljesen ép sírhalom, amelye rábukkantak. Egy áprilisban írt jelentés szerint  a halomsír feltehetően egy bronzkori harcoshoz tartozhatott, aki északról érkezett – a mellé temetett lándzsahegy legalábbis erre utal.

Kincsvadászok korábban már számos alkalommal próbálták meg kiásni a sírhalmot, a fő sírkamrát azonban nem tudták elérni. Mehmet Özdoğan, az Isztambuli Egyetem régészeti tanszékének munkatársa elmondta, hogy korábban már tanulmányozott kurgánokat, a hasonló sírok azonban általában sokkal rosszabb állapotban voltak. Hozzátette, ez a lelet kiemelkedik a többi közül. A Trákia területén talált legrégebbi hasonló halomsír számos történelmi kérdés megválaszolásához nyújthat segítséget. Özdoğan 1980-ban, felszíni feltárások közben már felfedezett egy i. e. 1200-ra datálható kurgánt a Kırklareli tartománybeli Asılbeyli faluban.

Az Isztambuli Régészeti Múzeum a jelentések szerint megtette a szükséges lépéseket a feltárási terület hivatalos regisztrációja, valamint a maradványok múzeumba történő átszállítása érdekében. A halomsír sorsa a műemlékek megőrzésért felelős hivatal döntésétől függ. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bronzkori harcos sírja lehet a legrégebbi törökországi kurgán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra