Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lenyűgöző római kori kincsekre bukkantak

2016. május 17. 09:47 MTI, Múlt-kor

Izraeli búvárrégészek felszínre hozták egy 1600 éve elsüllyedt római kereskedőhajó rakományát az egykori kikötőváros, Cezárea partjainál. A kincsek közöttt volt egy a római napistent megörökítő gyertyatartó, egy, a holdistent, Lunát ábrázoló szobor, afrikai rabszolga fejét formázó gyertyatartó, valamint egy vízhordóedény töredékei.

<

Az utóbbi 30 év legértékesebb kincseit találták meg - közölte hétfőn az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA). A műtárgyakat két búvár véletlenül fedezte fel a tenger fenekén áprilisban, majd a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapjának beszámolója szerint azonnal értesítették a régészeket.

Nyomukban búvárrégészek ereszkedtek alá a megjelölt helyen, majd számos meghökkentően ép állapotban lévő bronztárgyat találtak. A kincsek közt volt egy a római napistent megörökítő gyertyatartó, egy a holdistent, Lunát ábrázoló szobor, afrikai rabszolga fejét formázó gyertyatartó, valamint egy vízhordóedény töredékei.

Ezen a területen egy évvel ezelőtt római aranypénzeket is találtak, a leletek Jakov Sarvít, a tengeri régészetet vezető szakember szerint rendkívüli szépségükön túl történelmi szempontból is különösen fontosak. A nyomok alapján úgy vélik, hogy az i. sz. 4. században viharba kerülhetett a kikötő bejáratánál egy fémeket szállító hatalmas római kereskedőhajó, amely később széttört a sziklákon. A helyszínen talált törött fémhorgonyok alapján a szakértők arra következtettek, hogy annak idején megpróbálták megállítani a hajót a viharos tengeren, de a hullámok ereje eltörte a horgonyokat.

A tengerfenéken évszázadokon át homok lepte a bronztárgyakat, ezért kiváló állapotban maradtak fenn - mesélte az egyik régész az újságíróknak. A pénzérméken lévő képmások az i. sz. 337-ig uralkodó Nagy Konstantin római császárra utalnak, aki eleinte a Római Birodalom nyugati, majd keleti felén is uralkodott és elfogadott vallássá tette a kereszténységet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lenyűgöző római kori kincsekre bukkantak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra