Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Exhumálják a spanyol polgárháború két, Franco mellett nyugvó áldozatát

2016. május 10. 12:32 MTI

Engedélyezte a spanyol polgári bíróság hétfőn, hogy exhumálják egy, az 1936-os polgárháborúban agyonlőtt testvérpár földi maradványait, a Madrid melletti Elesettek Völgyének (Valle de los Caidos) nevezett gigantikus mauzóleumból, ahol több tízezer áldozatot temettek el.

<

Manuel és Antonio Ramiro Lapena Altabást még a spanyol polgárháború első hónapjaiban lőtték agyon a falangisták (Franco tábornok fasiszta eszmeiségű pártjának tagjai) és tömegsírban földelték el őket. Maradványaikat, másokéval együtt 1959-ben kihantolták és újratemették az Elesettek Völgyében, amelyet a diktátor győzelme jelképeként kezdett építtetni 1940-ben, több ezer fogoly rabszolgamunkájával. Mivel a bazilika hatalmas kriptája túl nagynak bizonyult, Franco oda hozatta a köztársaságiak oldalán elesettek tetemeit is, a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül. A spanyol fővárostól 50 kilométerre északnyugatra fekvő mauzóleum területén hivatalos becslések szerint 30 ezer holttestet temettek el, egyes történészek azonban ezt a számot 60 ezerre teszik.

Manuel Lapena Altabás unokája 2014 novemberében fordult bírósághoz, azzal az indokkal, hogy a család szeretne méltó síremléket állítani a testvéreknek. A bíróság mostani döntésével elismerte a kérés jogosságát és kimondta: mindenkinek alapvető joga a méltó temetés, valamint, hogy vallásának megfelelő búcsúztatásban részesüljön. Az exhumálást és a DNS alapján történő azonosítást követően az áldozatok földi maradványait kiadják a hozzátartozóknak, hogy megadhassák nekik a végtisztességet. Az Elesettek Völgyében található Francisco Franco sírja is. Hívei minden év november 20-án, a diktátor halálának évfordulóján felkeresik a völgyet.

A spanyol állam többször tett kísérletet arra, hogy megfeleljen a múlttal való szembenézés társadalmi igényének. A spanyol parlament 2007-ben fogadott el törvényt a polgárháború és a Franco-diktatúra áldozatainak rehabilitálásáról, majd azt is megszavazták, hogy azonosítják a mauzóleumban eltemetett holttesteket. Majd 2010-ben José Luis Rodríguez Zapatero akkori kormányfő - akinek nagyapját Franco katonái ölték meg - megígérte, hogy jobboldali gyülekezőhelyből történelmi emlékhellyé alakítja át az Elesettek Völgyét. Ám mindeddig egyik sem teljesült. Az 1936 és 1939 közötti spanyol polgárháborúban több mint félmillió ember halt meg, több tízezren jelöletlen sírokban nyugszanak az ország különböző pontjain.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Exhumálják a spanyol polgárháború két, Franco mellett nyugvó áldozatát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra