Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mi maradt meg Palmüra kincseiből?

2016. március 29. 14:29

A szíriai állami média vasárnap bejelentette, hogy a szíriai hadsereg visszafoglalta az Iszlám Államtól az elsősorban világhírű ókori romvárosáról ismert Palmürát. A terrorszervezet több ókori műemléket lerombolt, de egy megállapodásnak köszönhetően a pusztítás szerencsére korántsem teljes.

<

A terrorszervezet által véghezvitt pusztítást természetesen nem szabad lebecsülni. 2015. július elején kiderült, hogy az ókori kincsekre a bálványimádás kellékeiként tekintő dzsihadisták lerombolták a Palmüra jelképének számító oroszlánszobrot, augusztusban felrobbantották a kétezer éves, római kori Baál-Samin templomot, majd pedig a vihar föníciai istenének templomát is, emellett pedig egy 2. századi diadalívet, valamint több toronysírt is jelentősen megrongáltak. A nyár folyamán ráadásul még Palmüra idős főrégészét is lefejezték.

A legfrissebb felvételekből az derül ki, hogy bár a dzsihadisták számos régészeti kincset tettek a földdel egyenlővé, az iszlamista szervezet mintegy tízhónapos uralma ellenére számos műemlék maradt fenn épségben megmaradt. Mint Mámún Abdul-Karim, a szíriai régészeti hivatal vezetője kifejtette: a szemük elé táruló látványnál sokkal rosszabbra számítottak. A körülményekhez képest visszafogottnak nevezhető pusztítás Abdul-Karim szerint jórészt egy háttéralkunak köszönhető. Mintegy 45-50 személy igyekezett meggyőzni a terrorszervezet tagjait: ne pusztítsanak el mindent. A jelek szerint a tárgyalások részben sikerre vezettek. A régészeti hivatal vezetője szerint a károk helyreállítása mintegy öt évet vehet majd igénybe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mi maradt meg Palmüra kincseiből?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra