Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hat világhírű kettős ügynök

2016. március 9. 08:35

A 20. század a kettős ügynökök aranykora volt. Közülük a legismertebbek története az első és a második világháborúhoz, valamint a hidegháborúhoz köthető. Hat izgalmas életút az FBI amerikai náci kémhálózatot leleplező ügynökétől az MI6 szovjeteknek jelentő téglájáig.

<

Bűnözőből kettős ügynök

Az 1914-ben, Angliában született Eddie Chapman rövid ideig a brit hadseregben szolgált, de már tizenéves korában a bűnözői életforma felé vette az irányt: széfek feltörésével kezdett foglalkozni. 1939-ben Jersey szigetén letartóztatták, és börtönbüntetésre ítélték. Közben kitört a második világháború, és a németek Jerseyt is elfoglalták. Amikor Chapman 1941-ben kiszabadult, felajánlotta szolgálatait a németeknek, akik azonban visszautasították. Nem sokkal később ismét letartóztatták, és egy Párizs külterületein felállított német fogolytáborba szállították. A németek ekkor már elfogadták Chapman ajánlatát, és a Harmadik Birodalom katonai hírszerző szerve, az Abwehr ügynökének képezték ki.

Chapman 1942 végén ejtőernyővel tért vissza Angliába. Az lett volna a feladata,  hogy felrobbantsa a Londontól északra található De Havilland repülőgépgyárat, Chapman azonban a küldetés teljesítése helyett felajánlotta szolgálatait a brit belső elhárításnak, az MI5-nak. A britek 1943 januárjában egy megtévesztési akció keretein belül színlelt támadást intéztek a De Havilland gyár ellen, hogy a németek azt higgyék, Chapman tényleg tette a dolgát. A támadás olyannyira hihetőre sikerült, hogy a németek még ki is tüntették a férfit. A Cikkcakk (Zigzag) fedőnevű Chapmant 1944-ben a náci vezetés megbízta, derítse ki, a német rakéták a megfelelő helyre csapódtak-e be. A kettős ügynök félrevezető információkkal látta el a németeket, amelynek eredményeképpen a támadásaik innentől kezdve kevésbé lakott területek ellen irányultak, vagyis Chapman akciója közvetett módon feltehetően számos civil életét mentette meg. A háború után Chapman többek között aranycsempészettel foglalkozott, de gyógyfürdő-tulajdonosként is ismerték. 1977-ben hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hat világhírű kettős ügynök

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra