Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Népirtással vádolt vörös khmer vezetőknek falaz a kambodzsai kormány

2015. december 14. 17:58 MTI

Népirtás és más bűncselekmények miatt hivatalosan vádat emelt hétfőn az ENSZ égisze alatt működő kambodzsai törvényszék az egykori vörös khmer rezsim volt haditengerészeti parancsnoka ellen. 

<

Az ENSZ törvényszéke közölte, hogy Meas Muth önként jelent meg a testület előtt, hogy meghallgassa az ellene felhozott vádakat. Hun Sen kambodzsai kormányfő azonban elutasította a Meas Muth elleni eljárás lefolytatását, a rendőrség pedig a vádlott őrizetbe vételét. A vörös khmerek 1975 és 1979 között tartó rémuralma alatt 1,7 millió ember vesztette életét kínzás, gyilkosság, kényszermunka vagy éhínség következtében.

Az ENSZ helyi törvényszéke egy olyan rendszer szerint működik, amelyben minden nemzetközi bírónak, ügyésznek és ügyvédnek megvan a kambodzsai párja. Korábbi eljárások során három vádlott bűnösségét mondták ki, de a kambodzsai hatóságok nem hajlandók együttműködni újabb gyanúsítottak elleni vizsgálatokban, így több korábbi esethez hasonlóan Meas Muth ellen is csak a nemzetközi ügyész nyújtotta be a vádiratot. A Meas Muth elleni vádak között gyilkosság, népirtás, emberiesség elleni és más bűncselekmények szerepelnek.

Hun Sen kormányfő - aki a vörös khmerek uralma alatt egy ideig középszintű vezető volt - ismételten annak a véleményének adott hangot, hogy ha a bíróság újabb vádlottakat vesz célba, azzal a rezsim korábbi tagjait polgárháború kirobbantására uszítja. A miniszterelnök mögött álló Kambodzsai Néppárt több magas rangú tagjának hasonló múltja van, mint Hun Sennek. A kambodzsai kormány 1997-ben kérte az ENSZ segítségét a volt vörös khmer vezetők bíróság elé állításához. Phnompen 2003-ban kötött megállapodást a világszervezettel arról, hogy közösen hozzák létre az illetékes törvényszéket. 2006-ban végül felállították a fővárosban a Kambodzsai Törvényszékek Rendkívüli Kamaráit 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Népirtással vádolt vörös khmer vezetőknek falaz a kambodzsai kormány

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra