Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vitézség, szabadság, önállóság – a szablyavívás története

2015. november 13. 14:23 MTI

A magyar szablyavívás történetét mutatja be az a kiállítás, amely pénteken nyílt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Múzeumában. A december 13-ig megtekinthető kiállításon meg lehet ismerkedni a magyar szablyavívás történetével, annak kiemelkedő egyéniségeivel. Megtekinthetők továbbá fegyverek, védőfelszerelések, egykori érmek és elismerések, vívórelikviák.

<

A kard, a szablya egy nemzeti kincs, sajátos hungarikum, amely végigkísérte magyarságunk történetét - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter pénteken a Hadi főtanodától a Toldi Vívómesterképzőig címmel nyílt szablyatörténeti kiállítás megnyitóján. Simicskó István köszöntőjében azt mondta: a sport, de a kardvívás különösen a tisztességes kiállás és a jellem jó irányba történő terelését segíti elő. Fontos célokra, helyes küzdelemre "fair playre" tanítja meg az embert - tette hozzá.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Múzeumában nyílt, december 13-ig megtekinthető kiállítás aktualitását az adja, hogy a Toldi Miklós Sporttanár- és Vívómesterképző Intézet idén ünnepli alapításának 90. évfordulóját. A kiállítás megnyitóján 80. születésnapja alkalmából köszöntötték Pézsa Tibor olimpiai és világbajnok kardvívót is. Simicskó István szavai szerint Pézsa Tibor, a magyar vívólegenda pályája során - sporteredményeivel és oktatói munkájával egyaránt - nemzeti összetartozásunkat, nemzeti önbecsülésünket erősítette, s megmutatta a sikerhez vezető utat is.

Patyi András, az NKE rektora köszöntőjében elmondta, hogy a vívók - bár a küzdelem során egyedül vannak a páston - összetartó közösséget alkotnak. A rektor szerint a vívósportok, különösen a kardvívás, a nemes küzdelemre, katonás, fegyelmezett életre teszik alkalmasabbá az embert. Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar kardvívás nemcsak mint sport, hanem mint harci elem is kiemelt fontosságú. A kard a vitézség, a szabadság, az önállóság s a magyar nemzeti szuverenitás jelképe is - hangsúlyozta a rektor, példaként említve, hogy Petőfi Sándor költeményeiben a kard visszatérő motívum, a szabadság s az azért folytatott küzdelem jelképe.

A kiállítást Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. A rendezvényen beszédet mondott továbbá Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára és Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója is. Az iskola növendékei pedig szablyavívó-bemutatót is tartottak. Az NKE Ludovika Múzeumában december 13-ig megtekinthető kiállításon meg lehet ismerkedni a magyar szablyavívás történetével, annak kiemelkedő egyéniségeivel. Megtekinthetők továbbá fegyverek, védőfelszerelések, egykori érmek és elismerések, vívórelikviák.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Vitézség, szabadság, önállóság – a szablyavívás története

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra