Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tutanhamon kedvéért módosították az egyiptomi tartományi ünnep időpontját

2015. november 5. 10:05 MTI

Luxorban egyszerre ünnepelték szerdán a Tutanhamon-sír felfedezésének 93. évfordulóját, és a tartomány nemzeti napját; mindezt két nappal azután, hogy a fáraó sírhelyét újra megnyitották a látogatók előtt. 

<

A két alkalom idén először esett egyazon napra, ugyanis az egyiptomi kabinet nemrég határozott a tartományi ünnep eredeti, december 9-i dátumának megváltoztatásáról annak érdekében, hogy a sír feltárásának évfordulójával egybeessen. A rendkívül fiatalon trónra került gyermekfáraó sírját 1922-ben fedezte fel Howard Carter brit régész a Királyok völgyében a Nílus nyugati, Luxor városával szemközti partján.

A rakparti sétányon rendezett felvonulás és egyéb kulturális rendezvények mellett zajló szerdai ünnepségek alatt a sírhely látogatása ingyenes volt. A világhírű turistalátványosság két napja nyílt meg újra a közönség előtt egy restaurálást követően. A műveletet vezető mérnök, Huszein el-Sábúri az Ahram Online angol nyelvű egyiptomi hírportálnak elmondta, hogy a mindössze egy hónap alatt végrehajtott munkát négy év aprólékos előkészítés előzte meg.

A renoválás részeként egyebek mellett be kellett építeni egy új világító és egy speciális szellőztető rendszert. Ez utóbbi célja a homokszemcsék beáramlásának megakadályozása volt. A tönkrement falépcsőt és a fapadlót is ki kellett cserélni - mondta Sábúri. Mahmúd ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter nyilatkozata szerint a felújítási munkálatok részeként a több mint 3300 évvel ezelőtt uralkodó Tutanhamon múmiája a bejárat előtti eredeti helyéről átkerült egy oldalsó terembe, ahol jobban lehet szavatolni a felbecsülhetetlen kulturális értékű lelet védelmét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tutanhamon kedvéért módosították az egyiptomi tartományi ünnep időpontját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra