Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Amikor a muzulmánok megkövezik az ördögöt

2015. szeptember 22. 14:53 MTI

A világ minden tájáról érkezett zarándokok Mekkában összegyűlt százezrei vették útjukat kedden a szaúd-arábiai várostól keletre fekvő Mina felé, hogy megkezdjék a hagyományos éves muzulmán zarándoklatot (haddzs).

<

A Mekkától öt kilométerre fekvő területen több mint 100 ezer légkondicionált sátor várja a hívőket, akik az első napot a Korán olvasásával és imádkozással töltik el. A hatóságok az iszlám időszámítás 1436. évében, dzú al-hiddzsa hónap 8. és 13. napja közötti zarándoklat alatt mintegy hárommillió résztvevőre számítanak, a keddi napig kétmillióan érkeztek Mekkába. A hívőket a tíz nappal ezelőtt történt tragédia sem tántorította el, amely során a mekkai nagymecsetre zuhant egy hatalmas daru, több mint száz ember halálát okozva. A balesetnek közel négyszáz sebesültje volt.

A zarándokok Mekkától eltávolodva szent állapotba (ihrám) kerülnek, nem használhatnak illatosító szereket, nem vághatják le körmüket és hajukat, valamint nem borotválkozhatnak. A férfiak varrás nélküli kétrészes, lepelszerű fehér ruhát viselnek, amely a feltámadást jelképezi, és egyben egységet teremt a hívők között, megszüntetve a társadalmi különbségeket. A nőknek bő ruhát kell viselniük, amelyből csak arcuk és kezeik látszanak ki.

A zarándokok a Minában felállított sátrakban töltik az éjszakát, mielőtt szerdán, az áldozati ünnep (íd al-adha) előtti napon elindulnának az Arafát-hegyhez. Végül visszatérnek a völgybe, ahol az "ördög megkövezésének" rítusával folytatják a haddzsot. A zarándoklat része a mekkai Kába-kő körbejárására is. A haddzs vasárnap ér véget.

Az eseményt idén beárnyékolja a régióban tevékeny dzsihadista szervezetek okozta pusztítás fokozódása, a légúti megbetegedést okozó közel-keleti MERS-koronavírus jelenléte az Arab-félszigeten, és a Szaúd-Arábia vezette arab katonai koalíció harca is Jemenben a síita húszi lázadók ellen. A hatóságok bejelentették, hogy a szokásosnál is több biztonsági előkészületet tettek az Iszlám Állam jelentette veszélyre való tekintettel. A szunnita terrorhálózat a monarchia több, főleg síiták által látogatott mecsete ellen követett már el robbantásos merényletet. A belügyminisztériumi szóvivő, Manszúr at-Turki szerint 100 ezer rendőr vigyáz a zarándokok biztonságára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Amikor a muzulmánok megkövezik az ördögöt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra