Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A legrégebbi németországi mecset maradványaira bukkantak

2015. szeptember 1. 12:50 MTI

Az első világháború idejéből származó mecset maradványait találták meg német régészek a brandenburgi Wünsdorfban, Németországban. Szakértők szerint ez a legrégebbi az országban.

<

A Berlini Szabadegyetem kutatói merevítő huzalokat, a fakupola vasszegeit, valamint a mecset ablakának üvegdarabjait találták meg - közölte az intézmény. A fából épült mecsetet 1915-ben avatták fel és 1925-26-ban rombolták le. Minaretje 23 méter magas volt.

Az első világháború idején egy wünsdorfi fogolytáborban mintegy 4000 iszlám vallású katonát tartottak fogva, akik többek között Indiából, Marokkóból, Tunéziából és Algériából származtak. A mecsetről, amely a szakértők szerint a legrégebbi Németországban, csak kevés nyom maradt fenn, mert a területet a nácik és később a szovjet csapatok katonai terepként használták - olvasható az egyetem közleményében.

A Berlintől negyven kilométerre délre lévő területen nemrég menekültek elszállásolására szolgáló konténereket állítottak fel. A régészek még ezt megelőzően dokumentálták a múlt nyomait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A legrégebbi németországi mecset maradványaira bukkantak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra