Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az Iszlám Állam lefejezte Palmüra főrégészét

2015. augusztus 19. 10:23 MTI

Szíria egyik legkiválóbb archeológusát fejezték le az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet dzsihadistái a kelet-szíriai Palmüra romvárosában - számolt be szerdán a szíriai állami média és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns ellenzéki csoport. 

<

A SANA állami hírügynökség és az OSDH közlése szerint az Iszlám Állam kedden végezte ki a város múzeuma mellett lévő téren a 81 éves Háled Aszaádot, aki több mint ötven évig vezette a palmürai régészeti munkálatokat. Maámún Abdulkarim, egy damaszkuszi kormányhivatal régészettel és múzeumi ügyekkel megbízott osztályvezetője azt mondta, hogy Aszaád holttestét Palmüra régészeti helyszíneinek egyikén egy római oszlopra felakasztották.

A tisztségviselő hozzátette, a szélsőségesek egy hónappal korábban fogták el az idős archeológust, és sikertelenül próbálták rábírni, hogy árulja el, hova rejtették a palmürai kincseket. A szélsőséges iszlamista szervezet májusban kerítette hatalmába Tadmur városát (ókori nevén Palmürát), miután a kormányhadsereg ottani védelmi vonalai összeomlottak.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik, és tartani lehet attól, hogy a radikális fegyveresek lerombolják, ahogy azt Irak jelentősebb régészeti helyszínével is tették. Szíriai tisztségviselők ezért elővigyázatosságból még a város elfoglalását megelőzően több száz ókori szobrot rejtettek el biztonságos helyen. Júniusban az Iszlám Állam két ókori mauzóleumot robbantott fel Palmürában. Ezek nem tartoztak a város római kori emlékei közé, azonban a terrorszervezet saját értelmezése szerint ellenkeztek az iszlámmal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az Iszlám Állam lefejezte Palmüra főrégészét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra