Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kővé változtató Medusza fejére bukkantak Antalyában

2015. augusztus 10. 16:41

A híres görög mitológiai lény, Medusza - amely arról ismeretes, hogy aki a szemébe néz, kővé dermed - kőből készült fejére bukkantak Törökország Antalya tartományának tengerparti részén található Antiocheia Ad Cragum nevű városa melletti ásatáson.

<

„Egy Medusza fejét találtuk meg egy márványtömbökből álló halom mellett, amely egykoron minden bizonnyal egy templom lehetett” - mondta Michael Hof, a Nebraskai Egyetem kutatója, az ásatás vezetője. „A lelet emberi fej méretű, talán egy kicsit nagyobb. A fej nem tartozik egyik szoborhoz sem, azonban elképzelhető, hogy a templom homlokzatán kaphatott egykoron helyet. Az ásatások végeztével az Alanyai Kulturális Igazgatósághoz fogjuk szállítani a leletet” - tette hozzá. Az amerikai szakemberek 2005 óta kutatnak a helyszínen.

Phorküsz és Kétó három leánya, Eurüalé, Sztheinó és Medusza a mitológia szerint eredetileg gyönyörűek voltak, azonban megsértették Athénét, aki rút lényekké (gorgók) változtatta őket. Hajuk helyét kígyók tekeregtek, a nyelvük is egy kígyóéra emlékeztetett, testüket pikkely fedte, és aki rájuk nézett, azonnal kővé dermedt. A teremtmények közül egyedül Medusza volt halandó, akit Perszeusz ölt meg, fejét pedig Athénénak ajándékozta. A szentélyek és a sírboltok falán, valamint a pajzs külső részén az ókorban gyakran láthattak gorgó fejet, amely a hiedelem szerint elűzi a gonosz szellemeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kővé változtató Medusza fejére bukkantak Antalyában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra