Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A második világháború óta először mehetnek külföldre a japán katonák

2015. július 16. 12:06 MTI

A japán alsóház csütörtökön megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a szigetország a második világháború után először külföldön is bevethesse a katonákat. Az ellenzék bojkottálta a voksolást. A hadsereg feladatainak körét bővítő törvénytervezetet a lakosság jelentős része is ellenzi.

<

Szerda este több ezren, a szervezők szerint mintegy hatvanezren tüntettek a törvényhozás épülete előtt a javaslat elfogadása ellen. Összecsapások robbantak ki a tiltakozók és a rendőrök között. Két férfit a rendőrök megtámadása miatt őrizetbe vettek. Az alsóházban a kétharmados többségű kormánykoalíció mindkét pártja - a Liberális Demokrata Párt (LDP) és kisebbik partnere, a buddhista-pacifista Új Komeitó - jóváhagyta a javaslatot, amelyről később dönt a törvényhozás felsőháza.

A tervezet elfogadása jelentős elmozdulást jelentene a japán biztonságpolitika eddigi, az önvédelmet előtérbe helyező irányvonalától. Lehetőséget teremtene arra, hogy Japán a "kollektív önvédelem" jegyében az Egyesült Államok vagy más baráti állam segítségére siessen egy fegyveres támadás esetén, még akkor is, ha Japánt nem érte támadás. Az új tervezet a katonák külföldi bevethetősége miatt aggodalmat keltett az önvédelmi erőkön belül, illetve hozzátartozóik körében is.

Abe Sindzó miniszterelnök indoklása szerint határozottabban kell fellépni az államvédelem területén. Ezt szerinte Japán legfőbb szövetségese, Washington is támogatja, továbbá létfontosságú ahhoz, hogy Tokió meg tudjon birkózni az olyan kihívásokkal, mint az egyre erősödő Kína. Az ellenzők szerint viszont a módosítás nem egyeztethető össze a pacifista alkotmánnyal, továbbá magával ránthatja Japánt az Egyesült Államok konfliktusaiba a világ bármely pontján.

Abe jelenleg a legnagyobb politikai kihívással néz szembe 2012 decemberi hatalomra kerülése óta, mikor megfogadta, hogy megerősíti Japán védelmét és fellendíti az ország gazdaságát. A miniszterelnök támogatottsága az utóbbi időben csökkent. Egy, az Aszahi Simbun című napilap által végzett felmérés szerint öt százalékkal, 42 százalékra nőtt ellenzőinek aránya, és már csak a válaszadók 39 százaléka támogatta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A második világháború óta először mehetnek külföldre a japán katonák

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra