Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Csecsemő holttestet találtak a svéd püspök múmiája alatt

2015. június 22. 18:21 MTI

Egy koraszülött magzat földi maradványaira bukkantak kutatók a 336 éve elhunyt Peder Winstrup svéd püspök koporsójának röntgenes vizsgálatakor a lundi katedrálisban. A baba feltehetően házasságon kívül született, ezért megszenteletlen földbe kellett volna temetni, valaki azonban a püspök temetését használta fel arra, hogy a koraszülött magzatot megszentelt földbe temethesse.

<

Az 5-6 hónapos újszülöttet egy kelmébe burkolták és nyilvánvalóan szándékosan rejtették el Lund 74 éves korában elhunyt lutheránus püspöke mellé. A következőkben DNS-vizsgálattal igyekeznek kideríteni, van-e rokoni kapcsolat a két maradvány között - idézte Per Karstent, a Lundi Egyetem történelmi múzeumának igazgatóját a Kathpress katolikus hírügynökség. Karsten szerint a baba feltehetően házasságon kívül született, ezért megszenteletlen földbe kellett volna temetni, valaki azonban a püspök temetését használta fel arra, hogy a koraszülött magzatot megszentelt földbe temethesse.

Peder Winstrup (1605-1679) holtteste egyike Európa legjobb állapotban megmaradt múmiáinak. Szakállas arca bár beesett és összezsugorodott, arcvonásai még mindig jelentős hasonlóságot mutatnak a korabeli portrékkal. A koporsót korábban több alkalommal is felnyitották, és száz éve készült egy fekete-fehér fotó a különösen jó állapotban megmaradt testről és szinte tökéletesen megőrződött ruháiról. A korábbi vizsgálatok előtt a szakértők szerint valószínűleg azért maradhatott rejtve a baba holtteste, mert a koporsót félig kitöltő növények alatt feküdt.

A koporsót ezúttal azért nyitották fel, hogy korszerű technikákkal vizsgálják meg a tetemet. Szakértők szerint a püspök tüdőgyulladásban hunyt el számos fájdalmas és hosszan tartó betegsége, köztük köszvény, ízületi gyulladás, epekő és TBC után. A püspök jólétben élt, tehát sok kortársával ellentétben hozzáfért cukorhoz, ami miatt számos fogát elveszítette.

A kutatók meglepetésére kiderült, hogy Winstrup testét nem balzsamozták be, hanem természetes úton száradt ki. A püspököt egy gyógynövényekkel, például borókával és ürömmel töltött derékaljon és komlóval tömött párnán temették el, amelyek a szakértők feltételezése szerint nemcsak elnyomták a szagokat, hanem segítettek abban is, hogy ilyen jó állapotban maradjon meg a test. A ruhák, köztük a selyem püspöki gallér és a bőrkesztyűk, bár megfakultak, tökéletes állapotban vannak. A további vizsgálatok után a tervek szerint a földi maradványokat együtt újratemetik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Csecsemő holttestet találtak a svéd püspök múmiája alatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra