Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A kínai-török kapcsolatok négy évszázadon átívelő emlékei

2015. június 12. 14:14 MTI

Az évszázadokra visszanyúló kínai-török kapcsolatok archív tárgyi emlékeit állították ki Pekingben a két ország szakintézményeinek gyűjteményeiből. A szervezők egyebek közt térképeket, könyveket, dokumentumokat, leveleket válogattak erre az alkalomra, mintegy illusztrálva a két országot érintő közös történelem, a 17. századtól a 20. század végéig tartó kapcsolatok alakulását. Kínában a diplomáciai kapcsolatok felvételét a Csing-dinasztiától (1644-1912) számítják.

<

A Fővárosi Múzeum kiállítása felidézi az egykori követek látogatását, a kereskedelmi és katonai együttműködés különböző lenyomatait. Kína és Törökország a hosszú történelmi időszakokban nagy hatással bíró országok voltak, amelyek népei ragyogó nemzeti kultúrát teremtettek - jelentette ki a megnyitón Jang Tung-csüan az állami archívumok hivatalának vezetője hozzátéve, hogy e kultúrákat az ősi Selyemút kötötte össze.

A kínai kezdeményezésű Új Selyemút koncepció, az "egy övezet, egy út", amely egyrészt Eurázsián, másrészt az óceánt átszelve kötné össze az egykori szárazföldi és tengeri Selyemút által érintett ázsiai, európai és afrikai államokat, nem korlátozódik a gazdasági együttműködésre. Ugyanúgy része a kultúra, az oktatás, a tudomány is - fejtette ki a szakember.

A kiállítás törökországi elemei a Hszinhua tudósítása szerint a kínai muszlimok Törökországhoz fűződő kapcsolatait hangsúlyozzák. Utalnak arra, hogy a modern törökök türk ősei a mai Kína területén, vagy környékén éltek valaha, s e nomádoknak fontos szerepük volt Kína történelmében. Miután a Tang-dinasztia (618-906) korában a türkök megkezdték elvándorlásukat nyugati irányba, a 11. század végére telepedtek le a mai Törökország területén. Kínában ma még hét türk nyelvet beszélő etnikai csoport él.

Az első világháború után Kína és Törökország egyaránt a hivatalos kapcsolatok létrehozására törekedett, majd 1934-ben aláírtak egy barátsági, kereskedelmi egyezményt. Kína 1935-ben küldte első nagykövetét Ankarába, míg Kínába 1940-ben érkezett az első török misszióvezető. Törökország a Kínai Népköztársaság megalakulásának évében, 1949-ben azonban áthelyezte nagykövetségét Tajvanra a Kínai Köztársaság székhelyére.

Ankara, több nyugati állammal együtt 1971-ben ismerte el a Kínai Népköztársaságot, de az 1970-es évek nem hoztak jelentősebb fejlődést a két ország viszonyában. A közeledést 1980-tól kezdődően, a katonai puccsal hatalomra kerülő Kenan Evren tábornok, köztársasági elnök indította meg, s a kapcsolatok tovább fejlődtek a következő évtizedekben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A kínai-török kapcsolatok négy évszázadon átívelő emlékei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra