Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A történelem hét legtöbb gyermeket szülő asszonya

2015. június 4. 13:38

Egy angol asszony összesen 342 hétig volt terhes, többen csak ikreket szültek, volt, akit festményen is megörökítettek, egy chilei anyuka pedig még a Guinness-bizottságot is átverte. Bár ugyanúgy, mint a legtermékenyebb férfiak esetében, itt is felmerül a hihetetlen teljesítményekről tudósító források hitelességének kérdése, sőt, egy esetben a csalás még be is bizonyosodott, a legtöbb gyermeket szülő asszonyok teljesítménye még a számok kis mértékben történő manipulálása esetén is elismerésre méltó.

<

A csúcstartó

Vlagyimir Makovszkij: Parasztgyerekek

Ha hihetünk a forrásoknak, a történelem során a legtöbb gyermeket, szám szerint 69-et egy 18. században élt oroszországi paraszt, Fjodor Vasziljev első felesége szülte. Az asszonynak ehhez "mindössze" 27 alkalomra volt szüksége, mivel 1725 és 1765 között tizenhatszor szült kettes, hétszer hármas, négyszer pedig négyes ikreket. A házaspárnak valószínűleg akadhattak anyagi problémái, mivel a gyerekek közül - a korban szokatlan módon - mindössze ketten haltak meg csecsemőkorban.

A Moszkvától északkeletre fekvő Suha városában élő földműves és felesége elsőre hihetetlennek tűnő történetét több korabeli forrás is alátámasztja. Az esetről tudósító legfontosabb bizonyíték az illetékességébe tartozó terület minden születését lejegyző nikolszki monostor 1782. február 27-én Moszkvába küldött jelentése. A londoni Gentleman's Magazine című lap 1783-ban számolt be az esetről, miszerint egy szentpétervári angol kereskedő egy évvel korábban, családjának küldött levelében emlékezett meg arról, hogy egy Fjodor Vasziljev nevű 75 éves parasztnak összesen 87 gyermeke született. A földművesnek meglehetősen különleges génjei lehettek, mivel még második felesége is hat kettes, valamint két hármas ikerrel ajándékozta meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A történelem hét legtöbb gyermeket szülő asszonya

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra