Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A történelem hét legnagyobb alfahímje

2015. május 28. 08:37

A monogámiára alapvető értékként tekintő nyugati civilizációban is akadt rá példa, hogy egyetlen férfi több tucat utódot nemzzen, az európai kultúrkörön kívüli világban pedig meglepően gyakorinak számított a jelenség. Az adatokkal persze nem árt óvatosnak lenni, mivel azonban több évtized vagy évszázad távlatából a számok hitelességét meglehetősen nehéz ellenőrizni, nem tehetünk mást, mint – a forrásokat megfelelő kritikával kezelve – becsült értékként elfogadjuk a krónikások és történetírók adatait.

<

A termékeny fáraó

Az i. e. 1279 és 1213 között hatalmon lévő II. Ramszeszt az ókori Egyiptom egyik legnagyobb és legünnepeltebb uralkodójaként tartják számon. A 19. dinasztia harmadik fáraójának nevéhez fűződik többek között a történelem első fennmaradt békeszerződése, de hadjáratai és építkezései mellett másról is ismert.

Bár az egyik leghosszabb ideig uralkodó egyiptomi fáraó gyermekeinek számát illetően olykor túlzásokba esnek a források, a kutatók szerint Ramszesz mintegy 85-100 utódot valóban nemzett feleségeinek, akik közül összesen nyolc viselte a nagy királyi hitves címét. Közülük a fáraó kedvence a férjét több hadjáratra is elkísérő, diplomáciai vénával is megáldott Nofertari volt, legalábbis erre utal, hogy az uralkodó feleségei közül a legtöbb emlékmű róla maradt fönn. Ramszesz hat gyermekének biztosan Nofertari adott életet. 

Bár a fáraó idősebb gyermekei a származásuk alapján őket megillető helyet foglalhatták el az egyiptomi társadalomban, fiatal utódai közül nem mindegyiknek volt felhőtlen az élete. Az ismeretlen anyától született Ramszesz-Meriamon-Nebweben hercegről például tudjuk, hogy púpos volt, és harmincas éveiben bekövetkező haláláig egy háremben tengette mindennapjait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A történelem hét legnagyobb alfahímje

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra