Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Digitálisan épülnek újjá az elpusztított műkincsek

2015. május 19. 15:47 MTI

Közösségi összefogással összegyűjtött fotók segítségével, önkéntesek munkájával készül el természeti katasztrófák és katonai konfliktusok során lerombolt és megsemmisült történelmi emlékek 3D-s képe. A nepáli földrengés és az iraki harcok számos pótolhatatlan történelmi emléket semmisítettek meg. Önkéntesekkel is dolgozó "kiberrégészek" munkájának köszönhetően azonban néhány kattintással elérhető egyedülálló kincsek színes, három dimenziós képe.

<

Chance Coughenour és Matthew Vincent kutatók egy Európai Unió által támogatott, a kulturális örökségek digitális dokumentálását, megőrzését és védelmét célul kitűző ösztöndíjprojekt (Initial Training Network for Digital Cultural Heritage) keretében fogtak hozzá az értékek megőrzéséhez a jövő számára. Ehhez a közösségi összefogás erejét használták: a műemlékek digitalizálásához fotókat gyűjtöttek és a fotogrammetria technikáját alkalmazták a térhatású képek megalkotásához.

A fotogrammetria a modern kulturális örökségvédelmi projektek egyik népszerű módszere, amely egy szoftver segítségével több kétdimenziós fotóból állít össze egy háromdimenziós képet. "Hihetetlenül hasznos technológia, hiszen egy egyszerű digitális fényképezőgép képeiből 3D-s modellt alkot. Ha elég fotót találunk a tönkretett művekről, megmenthetjük őket a kibertérben" - idézte Vincent szavait a BBC News.

A munka a Moszuli Régészeti Múzeum kincseivel kezdődött: a Mosul Projekt keretében bárki feltölthette az egykor a múzeumban készített fotóit, melyek közül önkéntesek kiválogatták a használhatókat, a megfelelő szakértelemmel rendelkezők pedig hozzáláttak a kincsek "újraépítéséhez" a kibertérben. A felhívásra több mint 700 fotó érkezett, ezek közül 543 ábrázol műkincseket. A projekt honlapján ennek köszönhetően 15 háromdimenziós rekonstrukció látható.

Bár az eredmény nem teljesen egyezik meg azzal, amit a tudósok akkor készíthettek volna, ha speciális eszközökkel beszkennelhették volna az alkotásokat, de a modellek így is a digitális mentőmunka lenyűgöző példái. "Sajnos soha nem fogjuk megtudni, mennyire pontosak ezek a digitális másolatok, mert az eredetiek megsemmisültek. Nincsenek meg a szükséges paraméterek ahhoz, hogy megállapítsuk, mennyire hitelesek a modellek" - mondta el Matthew Vincent.

Vincent és kollégái attól tartanak, további veszteségekre kell számítani. Jelenleg az UNESCO világörökségi listáján szereplő kelet-szíriai Palmüra romvárost fenyegeti a pusztulás veszélye, itt ugyanis napok óta heves harcok folynak az Iszlám Állam dzsihádista szervezet harcosai és a szíriai kormányerők között. A kutatók szerint ezért a jövőben munkájukat tudatosabban és proaktívabban kell végezniük. A digitális modellek elkészítése után Vincent javaslata szerint fizikailag is rekonstruálhatják az értékes kincseket 3D-s nyomtatás segítségével, ami nemcsak pótolhatja az elveszített kincseket, de a sérülékeny, egyébként nem kiállítható műtárgyakat is helyettesítheti a nagyközönség előtt. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Digitálisan épülnek újjá az elpusztított műkincsek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra